Lezing over de betekenis van vrijheid bij CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45

3 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

AALSMEERDERBRUG - Gerard Visser houdt op vrijdag 9 januari in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 om 20.00 uur een lezing. De lezing gaat over het werk van de Commissie Jeugdvoorlichting van de Stichting 'Samenwerkend Verzet 1940-1945', de Stichting Februari 1941, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en over de Poppy Campaign.

De heer Visser werd geboren in een klein dorpje in Twente. Daar zag hij de Duitse troepen binnenkomen en weer vertrekken. De jaren daar tussenin hebben zijn leven bepaald. Zijn ouderlijk huis was een onderduikadres zoals zoveel boerderijtjes dit waren in de oorlogsjaren. Rond 1970 werd de heer Visser lid en later bestuurslid van het Voormalig Verzet in Haarlem. Toen leerde hij werkelijk begrijpen wat verzet in de oorlogsjaren inhield en wat deze oorlogsjaren voor hem hebben betekend. Ook werd duidelijk welke grote rol vrouwen en kinderen in het verzet hebben gespeeld. Het was het begin van zijn werk om het begrip vrijheid levend te houden en zich daarvoor in te zetten in verschillende organisaties die voorlichting gaven bij onderwijsinstellingen. In 1985 was hij als coördinator betrokken bij de organisatie van de tentoonstelling '40-'45 Nooit Meer over het dagelijks leven en het verzet in Haarlemmermeer.

Rond 1975 stelde een Amerikaans Joods echtpaar een groot bedrag beschikbaar aan het voormalig verzet. Het echtpaar was met behulp van Nederlanders er in geslaagd te ontkomen. Met deze schenking werd de Stichting Februari 1941 opgericht. Deze had als doel om 4 mei herdenkingsmonumenten te laten adopteren door groep 7 van de basisscholen. Inmiddels zijn bijna veertienhonderd monumenten geadopteerd door meer dan vierduizend scholen. Dit werk werd negen jaar geleden overgedragen aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Inmiddels wordt alweer tien jaar in november de klaproos uitgereikt. Deze staat symbool voor alle gesneuvelden vanaf de Eerste Wereldoorlog tot op de dag van vandaag. Dit gebeurt op initiatief van de Nederlandse afdeling van het Royal Canadian Legion. Dat is de Poppy Campagne. Het waren voor het merendeel de Canadezen die Nederland hebben bevrijd van de Nazi's.

Over al deze onderwerpen zal de heer Visser spreken op 9 januari. Het centrale thema van de lezing is de betekenis van vrijheid. De zaal is open om 19.30 uur. De toegang bedraagt € 3,50. Toegang voor CRASH donateurs en veteranen is gratis. Het CRASH Museum '40-'45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug.

Zie tevens www.crash40-45.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie