'Kleindochter' van de Buena Vista Social Club Addys Mercedes in De Meerse

4 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Wie iets bijzonders binnen de Cubaanse muziek zoekt stuit onvermijdelijk op Addys Mercedes. Haar warme stem ontvoert ons naar een Cuba tussen uitgelaten vrolijkheid en diepe melancholie. Een zangeres die de klank van Cuba personificeert en die dauwfris klinkt.

Addys Mercedes heeft vele verhalen te vertellen: opgegroeid in bescheiden omstandigheden in een landelijke omgeving in Cuba, herinnert zij zich haar jeugd. Haar nieuwe album 'Locomotora a Cuba' beschrijft het spanningsveld tussen twee culturen: de belevenissen en alledaagse voorwerpen die zij zou willen meenemen naar Cuba en de levendigheid en warmte die ze mee terug naar Europa brengt. Het concert 'Live en casa de Addys' is te zien op dinsdag 20 januari om 20.15 uur in de grote zaal van De Meerse.

Addys Mercedes veegt de clichés die bestaan over de muziek van haar vaderland in één keer van tafel. Geen liedjes over dikke sigaren en makkelijke meisjes, maar prachtige muziek in de Son cubano stijl. Deze 'kleindochter' van de Buena Vista Social Club zingt over de schoonheid van de Cubaanse traditie en haar ambivalente relatie met Cubaanse stereotyperingen. Addys heeft het podium gedeeld met grote namen als Eric Clapton, Bob Geldof en Ringo Starr. 'Live en casa de Addys' belooft dan ook een bijzondere muzikale ervaring te worden.

Voor Addys is haar familie haar thuisbasis. Dochter Lia studeert viool aan het conservatorium en is een onmisbaar onderdeel van de band waarmee Addys tourt. De zogenaamde charangaorkesten, bestaande uit enkel familieleden, zijn een Cubaanse traditie uit de jaren veertig die meer en meer in de vergetelheid is geraakt. Naast haar dochter gaan ook haar partner Cae Davis (bas, gitaar, percussie) en de 'geadopteerde oom' Pomez di Lorenzo (gitaren, ukulele) met Addys mee op tour. Ze geniet van de intimiteit die ze opbouwt met haar publiek en de eenheid die ze ervaart bij het spelen samen met haar familie.

De Meerse grote zaal

Dinsdag 20 januari - 20.15 uur

www.demeerse.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie