25 februari 2015 om 00:00 Sport

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: Maria van Egmond

Datum: 25 februari 2015 12:18

Onderwerp: Ned-Gre waterpolo

Aan: "Krant, HC, Ton Dijkstra"

Ton,

Voor de krant de krant natuurlijk te laat, maar misschien op internet

Met vriendelijke groet,

Maria van Egmond

--

Gouda kleurt Groen voor Oranje

Dinsdagavond speelde het Nederlands Dames Waterpoloteam een WorldLeauge wedstrijd tegen de Griekse dames. Het sfeervolle Groenhovenbad in Gouda was stijd uitverkocht voor deze belangrijke wedstrijd. Een van de extra geplaatste tribunes in het zwembad was opvallend groen. Groen van de ZPCH leden die met 65 man sterk naar Gouda gekomen waren om de Oranjedames aan te moedigen.

Nadat maandag het SKWA ter beschikking gesteld was aan de Griekse dames door ZPCH en het SKWA was het nu tijd om het Nederlands team aan te moedigen.

"Waar is het feestje" "Hier is het feestje" werd met name door de jeugd van ZPCH volmondig beantwoord. De sfeer was goed. Hieronder het wedstrijdverslag van waterpolo.nl:

"Dinsdag versloegen de Nederlandse waterpolodames in de World League Griekenland met klinkende cijfers. In een bomvol Groenhovenbad in Gouda werd het 13-5. Vooral in de eerste helft waren de Grieksen machteloos. Pas aan het eind van de tweede periode scoorden zij de eerste treffer. Nederland had toen al zeven keer het net gevonden.

Bondscoach Arno Havenga had niet durven dromen van zo'n overtuigende zege. "Griekenland is en blijft gewoon een topland. Ze waren hier ook op volle oorlogssterkte. Dat we winnen heeft met onze instelling te maken en past ook eigenlijk wel in de goede reeks waar we mee bezig zijn. Prachtig dat we in eigen huis zo kunnen domineren."

Oranje begon uiterst geconcentreerd en messcherp aan de wedstrijd. "We benaderden deze wedstrijd als een soort finale," vertelde Vivian Sevenich daarover na afloop. "Zo leren we onder druk spelen. We stonden er echt als team!" De linkshandige midvoor speelde sterk, 'versierde' verschillende Griekse uitsluitingen en scoorde zelf drie keer. Ook aanvoerder Yasemin Smit roemde de teaminstelling: "Ja, we vlogen uit de startblokken. Onze verdediging lag goed in de M-zone, daardoor kon hun sterke midvoor Alexandra Asimaki niet aangespeeld worden. En we hielden het tempo hoog, we bleven zwemmen. Daar houdt Griekenland niet van."

Hoewel Griekenland in de tweede helft iets beter in de wedstrijd kwam, bleef Nederland het spel bepalen. Verdedigend werd er veel geblokt en onderschept en als Griekenland er dan toch een keer doorheen kwam, lag meest van de tijd keepster Laura Aarts in de weg. Zij kreeg in deze wedstrijd voor het eerst de voorkeur boven Debby Willemsz. "Het is een luxe om als coach twee van zulke goede keepsters te hebben. Zowel Debby als Laura zijn nog erg jong, maar kunnen met de besten mee. En erg leuk dat ik Isabella van Toorn in haar thuisbad kon laten debuteren," aldus Havenga.

Nederland staat nu ongeslagen aan kop in poule B en heeft nog één punt nodig om zeker te zijn van de finaleronde van de World League in China (9-14 juni). Met nog twee uitwedstrijden tegen Spanje en Duitsland voor de boeg, moet dat geen probleem zijn aangezien Duitsland in de thuiswedstrijd al met 30-4 werd verslagen. "Ja, we mogen wel zeggen dat we geplaatst zijn voor de Super Finale," zegt Havenga. "Natuurlijk willen we de laatste twee wedstrijden ook gewoon winnen. Tegen Duitsland zal ik waarschijnlijk wel wat speelsters van Jong Oranje laten debuteren." Een ongekende luxe voor Nederland om in een poule met toplanden als Spanje en Griekenland nu al te kunnen concluderen dat de Super Finale bereikt is."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie