Gemeentelijke politici van de landelijke partijen lopen aan de leiband van Den Haag (deel 1)

25 februari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Bert Euser (voorzitter van Nederland Lokaal) in de Volkskrant: 'Gemeenten komen 4 miljard euro, 248 euro per inwoner, tekort om hun nieuwe taken behoorlijk te kunnen uitvoeren. Laat ze zelf belasting heffen.

Door gemeenten niet alleen overheidstaken in de maag te splitsen, maar ook bijbehorende bevoegdheden. Door belastingen van het Rijk terug te brengen naar gemeenten, die dicht bij de burger staan. De Provinciale Statenverkiezingen zijn het moment voor de ommekeer die zo hard nodig is in Nederland.

Gemeenten voeren na 1 januari van dit jaar driekwart van de taken van de overheid uit, maar ze hebben nauwelijks enige zeggenschap over de manier waarop. Met de decentralisaties van de Jeugdzorg, AWBZ en Participatiewet werd ons steeds beloofd dat gemeenten de ruimte zouden krijgen om alles DICHT BIJ DE MENSEN ZELF te organiseren. Maar in de praktijk wordt alles op het laatste moment weer door de Tweede Kamer dichtgeregeld. En krijgen gemeenten ook de plicht om een aantal zaken te gaan betalen, zoals de door de huisarts voorgeschreven ggz, waar ze geen enkele invloed op hebben.

Het gevolg is dat gemeenten enorme tekorten krijgen als ze de voorzieningen voor hun inwoners willen handhaven. Het tekort zou gecompenseerd kunnen worden door geld weg te halen bij de provincies, die intussen een reserve van 15 miljard hebben opgebouwd. Bijna vier keer zoveel als gemeenten tekort gaan komen. Dat kan dan gebruikt worden om te investeren in nieuwe oplossingen die gemeenten voor hun inwoners moeten ontwikkelen.

Omdat de gemeentelijke politici van landelijke partijen aan de leiband van Den Haag lopen, is de hoop gevestigd op de lokale partijen. Deze moeten dan wel in provincies tijdens de komende verkiezingen voldoende macht verwerven. Mede op initiatief van Nederland Lokaal hebben al ruim 170 lokale partijen de krachten gebundeld en doen in elf provincies lokale lijsten aan de verkiezingen voor provinciale staten op 18 maart 2015 mee.

Het woord is aan de kiezer. Die heeft bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen al bijna eenderde van de gemeenteraadszetels aan lokale partijen gegeven. Een herhaling op provinciaal niveau, en daarmee in de Eerste Kamer, ligt de komende jaren in het verschiet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie