Strengere eisen e-sigaret werken de verkoop van dodelijke tabaksigaret in de hand

17 april 2015 om 00:00 Ondernemend

Vanaf medio mei 2016 valt de elektronische sigaret onder de nieuwe Europese Tabaksproducten richtlijn. Dit betekent gelijke behandeling van de e-sigaret en tabaksigaret zou je denken.

De elektronische sigaret is een minder schadelijk alternatief voor de tabaksigaret maar wordt binnen de nieuwe wetgeving aan veel strengere eisen onderworpen. Hoe komt het dat een product dat volgens wetenschappelijk onderzoek minder gevaarlijk is juist harder wordt aangepakt?

De e-sigaret gaat niet in de ban volgens de beleidsmakers, maar de absurditeit aan eisen waaraan de e-sigaret in 2016 moet voldoen zorgt ervoor dat innoveren bijna onmogelijk wordt. In de aanstaande regelgeving is ondermeer opgenomen dat nieuwe producten een half jaar van te voren moeten worden aangemeld voordat deze in de markt mogen worden gezet. In een markt die zo snel evolueert is dit desastreus te noemen.

Lekkere smaakjes van e-sigaret zou de jeugd verleiden

Er gaan tevens stemmen op om de smaakjes waaruit de gebruiker kan kiezen te verbieden. Wanneer deze smaken verboden worden dupeert men echter 70% van de e-sigaret gebruikers. Deze willen niet gedwongen worden tot het gebruik van tabaksmaken. Kijkt men naar de leeftijd van e-sigaret gebruikers dan blijkt deze tussen de 25 en 75 jaar te liggen en is via onderzoek aangetoond dat de elektronische sigaret verre van populair is onder minderjarigen.

Beleidsmakers zijn slechte opvoeders

Concluderend moeten we vaststellen dat beleidsmakers zich gedragen als ouders die tot de slotsom zijn gekomen dat ze bij de opvoeding van hun eerstgeborene ernstig hebben gefaald. In plaats dat men deze fouten -als goede en verantwoordelijke ouders- hersteld zien we dat de focus zich naar het tweede kind verplaatst. Deze wordt onnodig hard aangepakt en gestraft waardoor het kind belemmerd wordt in de ontwikkeling.

Hoe vaak ziet u een pakje sigaretten dat voorzien is van kindveilige sluiting of waarop alle ingrediënten vermeld staan? Heeft u al een onbreekbare tabaksigaret gespot? Dit is slechts een kleine greep uit de 'opvoedkundige' regels die binnenkort voor de elektronische sigaret gaan gelden, maar waarvan de dodelijke tabaksigaret gevrijwaard blijft.

Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Dat ligt eraan waar je deze mee vergelijkt. Leef je onder ideale omstandigheden in een afgesloten zuurstofbel dan is de e-sigaret schadelijk. Leef je een normaal leven dan is de e-sigaret volgens wetenschappelijk onderzoek net zo schadelijk als de buitenlucht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie