Na tekenen koopcontract drie dagen bedenktijd

17 april 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER Als u een huis koopt, tekent u een koopcontract. Dit doet u als uw bod op het huis geaccepteerd is. In dit contract staat: de prijs van het huis; de opleverdatum van de woning; de ontbindende voorwaarden.

Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven. Ook hoeft u geen vergoeding te betalen aan de verkoper.

De bedenktijd kan langer zijn als 2 of 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag vallen. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag.

U kunt met de verkoper een langere bedenktijd afspreken, als u dat allebei wil. Een kortere periode dan de wettelijke termijn van 3 dagen mag niet.

BEDENKTIJD ANDERE SOORTEN WONINGEN Bij de koop van een vakantiehuis heeft u ook een schriftelijk koopcontract nodig. Ook hiervoor geldt de bedenktijd van 3 dagen. Maar de eisen gelden niet voor de koop van bijvoorbeeld onbebouwde grond, woonboten en woonwagens. De eisen gelden ook niet voor huurkoop en koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is.

ONLINE BIEDEN BIJ GEDWONGEN VERKOOP WONING Vanaf 1 januari 2015 mogen particulieren via internet meebieden bij de gedwongen verkoop van een huis. Daarmee wordt de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht en krijgen particulieren op de veiling meer mogelijkheden. De notaris bepaalt via welke website kopers kunnen bieden. Om mee te mogen bieden is registratie verplicht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie