Meer zelfvertrouwen door dagbesteding

13 mei 2015 om 00:00 Voorpagina

NIEUW-VENNEP Pier K biedt sinds kortin samenwerking met Stichting De Linde dagbesteding aan voor mensen met een licht verstandelijke beperking of een psychische stoornis. "Door dagbesteding verklein je de afstand tot de maatschappij en laat je mensen op een recreatieve of arbeidsmatige wijze deelnemen hieraan. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en ook leuk," weet coordinator dagbesteding JimLeijenaar.

Leijenaar is sinds begin dit jaar aangesteld om mogelijkheden en initiatieven te onderzoeken binnen het cultuurgebouw van Nieuw-Vennep en Hoofddorp.

Cliënten kunnen bij Pier K dagbesteding krijgen als zij hiervoor een indicatie hebben en minimaal 18 jaar of ouder zijn. De Linde zorgt voor de zorgovereenkomst en het ondersteuningsplan. Pier K faciliteert het geheel.

Leijenaar: "Dagbesteding zoals wij dat sinds kort aanbieden is vernieuwend binnen Pier K. En zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid. Het is bovendien een win-win situatie. Cliënten kunnen door dagbesteding meer structuur geven aan hun leven en ze komen in contact met andere mensen. Ze leren nieuwe vaardigheden en kunnen ook echt iets betekenen voor anderen. Ze krijgen er een goed gevoel voor terug. En Pier K kan zo de ruimtes beter benutten in de ochtenden en middagen."

RESPECT Leijenaar verwacht dat dat de meeste cliënten zich snel thuis zullen voelen bij Pier K. "Er heerst hier een fijne en open sfeer, waarbij respect voor elkaar belangrijk is. In Nieuw-Vennep is enkele weken terug een 25-jarige vrouw gestart in de horeca onder begeleiding. Het is mooi om te zien hoe haar zelfvertrouwen nu al is gegroeid," aldus Leijenaar.

In het Hoofddorpse cultuurgebouw wordt nu het idee verder ontwikkeld voor het laten bereiden van een medewerkerslunch door cliënten. En er wordt gestart met een keramiekgroep en een cursus vilten. De borden, potten en schalen van klei, worden later ook verkocht in een winkel zodat anderen er plezier van kunnen hebben. De opbrengst zal weer geïnvesteerd worden in materialen en nieuwe activiteiten.

GROEN-GROEP "En in Nieuw-Vennep willen we starten met een groen-groep. Het gebouw beschikt over een groot dakterras waar je prima kruiden, planten en bloemen zou kunnen kweken. We zijn nog op zoek naar gepensioneerden of andere vrijwilligers met groene vingers die het leuk vinden om cliënten hierbij te begeleiden. Er zijn gewoon veel mogelijkheden binnen Pier K. Er is een grote diversiteit mogelijk. Ook op gebied van sport en theater. Maar hoe de dagbesteding precies ingevuld wordt, is vooral ook afhankelijk van de wensen en interesses van onze cliënten," aldus Leijenaar.

Voor meer informatie over de dagbesteding: jim.leijenaar@pier-k.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie