CDA wil opgeslagen kunst 'onder de mensen brengen'

27 mei 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De CDA-fractie wil dat aangekochte kunstwerken die liggen te verloederen in depots actief gaan gebruiken. Ze moeten op veilingen worden verkocht, aan scholen of maatschappelijke instellingen worden uitgeleend of zelfs worden teruggegeven aan de kunstenaar. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die CDA-raadslid Herman Koning aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.

Kort geleden was er een bericht in het landelijk nieuws dat er zo'n 42.000 kunstwerken in gemeentelijke depots zijn opgeslagen. De kunst is een gevolg van de Beeldende-Kunstenaarsregeling (BKR) die tussen 1956 en 1987 in Nederland van kracht was. De regeling voorzag in een gegarandeerde boterham voor kunstenaars doordat hun werken verplicht werden aangekocht.

CDA'er Koning wil weten hoeveel van die kunstwerken er nog bij de gemeente Haarlemmermeer rondzwerven. Hij is ook benieuwd welk deel van die kunst onder de categorie 'goed bedoelde rommel' kan worden gerekend.

De christendemocraten willen de werken die nog wel de moeite waard zijn 'onder de mensen brengen'. Koning vraag het college of het bereid is daarvoor een beleid te ontwikkelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie