Voorlopig geen nieuwe hypotheekregels

28 mei 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER Het kabinet wil deze regeerperiode niks veranderen aan de hypotheekregels en de limieten om te lenen. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten dat weten in reactie op een voorstel van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om het maximaal te lenen bedrag na 2018 nog verder te verlagen, naar 90 procent van de waarde van het huis. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt het verlagen van de maximale hypotheeklimiet naar 90 procent een slecht idee. De zogeheten loan-to-value (LTV) is de laatste jaren al sterk teruggebracht. Door een nieuwe verlaging zou een veel te groot beroep op de huurmarkt worden gedaan. Bovendien zijn banken al terughoudend bij het verstrekken van hypotheken.

Blok wil op dit moment niets veranderen aan de hypotheekregels. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden. Daar wil hij nu niet meer aan gaan sleutelen.

Dijsselbloem laat in een reactie weten: "Het huidige kabinet heeft belangrijke hervormingen op de woningmarkt doorgevoerd die de financiële stabiliteit verbeteren. Voor de komende jaren is er dus duidelijkheid."

Het Financieel Stabiliteitscomité opperde donderdag het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis in de periode na 2018 geleidelijk te verlagen tot 90 procent van de waarde van het huis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie