Dakloze Gepke de Leef opgenomen in ziekenhuis

29 mei 2015 om 00:00 Sport

HOOFDDORP Het was nog even spannend, maar uiteindelijk is de dakloze Gepke de Leef donderdagmiddag toch opgenomen in het Spaarne Ziekenhuis. Al jarenlang leeft Gepke op straat. In de laatste maanden is haar lichamelijk toestand echter drastisch verslechterd. Zelfs zo slecht dat een voormalig huisarts van De Leef begin deze week een acute medische indicatie heeft uitgeschreven voor een ziekenhuisopname.

"Maar dat ging zomaar niet", laat Gekpe op donderdagochtend weten. De dakloze zit dan nog steeds in haar rolstoel geparkeerd voor het politiebureau in Hoofddorp. "Ik ben namelijk niet verzekerd. Ik wil het wel, maar kan me niet verzekeren." De Leef is in 2009 haar burgerservicenummer (BSN) kwijtgeraakt. Zonder BSN is het voor iedereen onmogelijk om je te verzekeren. "Ondanks mijn medische indicatie kon ik dus niet worden opgenomen in een ziekenhuis", klaagt Gepke. De onderbenen van de vrouw zijn extreem opzet en puilen uit van de vochtplekken, die ook nog eens op verschillende plekken zijn open gesprongen. "De open wonden zijn een bron voor bacteriën en mijn benen zijn langzaam aan het afsterven."

Redenen voor meerdere betrokkenen van de dakloze hiermee aan de gang te gaan. De Leef wist zelfs activist Frank van der Linde op te trommelen. "Het is natuurlijk belachelijk dat dit in Nederland nog kan. Deze vrouw heeft acute hulp nodig en zij kan nergens terecht. Schandalig!" laat de activist weten. "Via Facebook heb ik medestanders opgeroepen om Gepke donderdagmiddag om 13 uur bij het politiebureau op te pakken en bij de eerste hulp van het Spaarne Ziekenhuis af te leveren. We maken dan net zo lang en veel amok totdat ze wordt opgenomen. En desnoods rijden we heel Nederland af om haar in een ziekenhuis te krijgen."

Zover komt het gelukkig niet. "Kennelijk hebben de betrokken instanties eieren voor hun geld gekozen", laat Machteld Roethof weten. Zij is de advocaat van Gepke de Leef. "Er is nog een hele lange weg te gaan, maar er is een begin. En meer dan dat is het niet! Gelukkig hebben de doktoren de ernst van de zaak ingezien."

De advocate had de gemeente Haarlemmermeer tot donderdag 28 mei 10 uur een ultimatum gesteld om met een oplossing te komen voor het probleem. Bij navraag bij de gemeente laat deze in een schriftelijk verklaring het volgende weten: 'We doen geen mededelingen over individuele personen, anders dan dat we doen wat kan om iemand te helpen'.

"We zijn blij dat Gepke nu behandeld wordt", laat Roethof als slot weten, "maar laat duidelijk zijn dat dit nog niet dé oplossing is. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij een zalfje krijgt en bij wijze van spreken morgen weer op straat staat. Zij moet medische zorg krijgen, zonodig nazorg en revalidatie en tenslotte gewoon weer huisvesting. Dat zal overigens het grootste probleem worden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie