Ringdijk Haarlemmermeer bij Aalsmeer 80 jaar ouder

30 mei 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

"Eigenlijk is de Ringdijk rond de Haarlemmermeer bij Aalsmeer gewoon een tweedehands dijk!". Jan Willem de Wijn, voorzitter van de stichting Oud Aalsmeer, onthulde dat vrijdag tijdens de opening van de expositie 'De Redding van Aalsmeer' op de Historische Tuin te Aalsmeer. De dijk werd namelijk niet pas aangelegd bij de droogmaking van het Haarlemmermeer in 1848, maar lag er al voor de Aalsmeerse kust sinds 1768. "De dijk is dus 80 jaar ouder dan algemeen aangenomen werd." Om het belang van dit nieuwe inzicht te onderstrepen, werd de officiële opening van de tentoonstelling verricht door professor Petra van Dam, Bijzonder Hoogleraar Waterstaatsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit.

Aalsmeer: hoge nood!

Aanleiding voor de tentoonstelling met als ondertitel 'Deltawerken 1765-1777' is het feit dat 250 jaar geleden de basis werd gelegd voor de 'Redding van Aalsmeer'. Die waterkering heeft z'n werk goed gedaan, want het Haarlemmermeerwater kreeg sindsdien geen vat meer op Aalsmeerse grond. "In zijn inleiding zei De Wijn dat de uit onderzoek was gebleken dat de die dijk uit circa 1768 (iets aangepast) dezelfde is als de Ringdijk van de Haarlemmermeer. Dat blijkt ook uit het standaardwerk uit 1853 over de droogmaking van het meer. Voor de aanleg van de Ringdijk aan de oostelijke oever (lees Aalsmeer) hoefde weinig grond te worden onteigend. "Omdat de Ringdijk over een grote uitgestrektheid, was gevestigd op, en tegen, of in vereniging gebracht met de dijkwerken tot beteugeling van het meer in vroeger tijd uit de bijdragen van de Staten van Holland."

Waterkering wordt waterberging

De oriëntatie van de dijk en de daarachter liggende vaarsloot uit 1768 werd in 1848 eigenlijk 180 graden omgedraaid. In plaats van waterkering t.b.v. het dorp Aalsmeer, werd het na de droogmaking van het Haarlemmermeer een waterberging t.b.v. de nieuwe gemeente door middel van een bredere Ringvaart.

Bezoek en gids

Alle panelen en vitrineteksten zijn 1 op 1 verzameld in een 24 pagina's tellende gids met uniek, full colour kaartmateriaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit boekje 'De Redding van Aalsmeer' is voor slechts 5 euro verkrijgbaar aan de kassa van de Historische Tuin en in Aalsmeerse boekhandels Het Boekhuis en Bruna. In Hoofddorp is het verkrijgbaar bij Boekhandel Stevens. De tentoonstelling 'De Redding van Aalsmeer' is nog te zien in het Historisch Centrum Aalsmeer op de Historische Tuin tot eind september.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie