Gemeente wil duidelijkheid scheppen over De Wilgenhof

18 juni 2015 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER Er zijn na 1 januari 2029 definitief geen bijzettingen meer mogelijk op begraafplaats De Wilgenhof vlak bij Vijfhuizen. Dat heeft de gemeente aan zo'n duizend nabestaanden laten weten. Belangrijkste reden: de uiteenlopende wijze waarop de afgelopen jaren over bijzettingen op De Wilgenhof is gecommuniceerd. De brief kwam voor familie De Vos als een totale verrassing. "Wij zijn er kapot van, want ons is altijd iets anders beloofd."

Het is opnieuw af en toe heel stil in huize De Vos. Want werd de familie bijna dertig jaar geleden al emotioneel gekraakt door het overlijden van hun zoon, nu ligt er op tafel een brief van de gemeente met een aan duidelijkheid niets te overlaten boodschap: na 1-1-2029 zijn er geen bijzettingen meer mogelijk op De Wilgenhof. De begraafplaats op de hoek Hoofdweg en Vijfhuizerweg gaat definitief op slot. "Alsof je een klap in je gezicht krijgt", laat Aad de Vos weten. "Eerst moet je horen dat je zoon dodelijk is verongelukt en dat de ambulance naar de verkeerde Van Heuven Goedhartlaan is gestuurd (Amstelveen in plaats van Hoofddorp, red.). Dan krijg je te horen dat De Wilgenhof dicht moet wegens de aanleg van de vijfde baan en dat dat gevolgen kan hebben voor bijzettingen."

Terwijl hij dat zegt, pakt hij er een dik dossier bij. "Wij hebben toen nadrukkelijk gevraagd of onze wens van begraven worden in één graf mogelijk bleef. Toenmalig wethouder Van der Linden heeft dat volmondig toegezegd en dat is ook zo genotuleerd. Kijk maar - hier staat het zwart op wit." In de goed gevulde map zit nog een brief van de gemeente waaruit deze conclusie getrokken kan worden. "Wij weten al die jaren niet beter dat we bij onze zoon begraven kunnen worden op De Wilgenhof. Daar betalen we ook al jaren voor. "De brief die twee weken geleden bij hem in de bus viel, kwam dan ook als een totale verrassing. "Alsof je het drama weer helemaal opnieuw beleeft."

Telefonisch contact met de gemeente leverde hem aanvankelijk weinig soelaas. Een gesprek met twee ambtenaren, bij hem thuis, iets meer. Een vriend van hem was daarbij als morele steun. "Heel aardige mensen die uitlegden dat er de afgelopen jaren steeds op andere manieren over De Wilgenhof is gecommuniceerd. Daardoor waren er allerlei misverstanden ontstaan en daar heeft de gemeente nu een einde aan willen maken." De Vos wil daar wel iets in meegaan, maar vindt de handelwijze van de gemeente veel te ver gaan. "Je doet als overheid toch toezeggingen? Hoe kun je daar met zo'n eenmalige brief zomaar aan voorbij gaan? Het gaat wel om ons kind. En ik wil wedden dat dit niet alleen voor ons geldt. "Wat hem nog wel enige hoop geeft, is de toezegging van de twee ambtenaren 'dat er nog gekeken wordt of er nog mogelijkheden zijn." Hij hoort dat binnen nu en zes weken.

REACTIE GEMEENTE In een reactie laat de gemeente het volgende weten: ''Om redenen van privacy kunnen we niet reageren op hetgeen de heer De Vos te berde brengt. In het algemeen geldt inderdaad wel dat na 1 januari 2029 geen bijzettingen meer mogelijk zijn. Dat is het gevolg van de overeenkomst die de gemeente in het verleden is aangegaan met het Rijk waarbij de gemeente is gecompenseerd voor het op termijn wegvallen van begraafplaats De Wilgenhof. Van dat geld is begraafplaats De Meerterpen in Zwaanshoek bekostigd. Als alternatief voor bijzettingen staat de mogelijkheid van herbegrafenissen op een andere plek open.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie