Eenzame ouderen vrolijker door klassieke muziek

29 juni 2015 om 00:00 Activiteiten

Klassieke muziek als medicijn

HOOFDDORP Stichting Philomela verzorgt concertreeksen in zorginstellingen en merkt dat klassieke muziek een positief effect kan hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Met de concertserie L'amour est un Oiseau richt Stichting Philomela zich op ouderen die moeilijk de deur uit komen en brengt de muziek daarom letterlijk in huis. Op dinsdag 7 juli is Philomela op bezoek bij woonzorgcentrum Eijkenhove aan de Bornholm 52.

De stichting vindt het belangrijk om een mooie dag te bezorgen aan ouderen. Uit reacties van verschillende zorgcentra is gebleken dat de klassieke concerten een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Eenzame ouderen worden vrolijker van de muziek en soms kan het zelfs leiden tot het gebruik van minder medicatie.

Tijdens L'amour est un Oiseau (De liefde is een vogel) presenteren mezzosopraan Merel Huizinga en pianiste Kanako Inoui verschillende hoogtepunten uit de klassieke muziek. Op het programma staan beroemde aria's uit Italiaanse opera's, mooie Franse liederen en prachtige pianoklassiekers. Huizinga en Inoue vertellen ook het verhaal achter de muziek die zij spelen.

Interactie met de bewoners vormt een belangrijk onderdeel van het concert. Huizinga: 'Het is heerlijk om voor oudere mensen op te treden. Je moet ze niet zien als oude, zieke mensen die veel klagen. Ik probeer de mens achter een oud persoon te zien, zoals iemand werkelijk is. Het is genieten als de bewoners lekker mee neuriën of een beetje met elkaar gaan flirten. Muziek maakt mensen blij en gelukkig.'

Het concert in Eijkenhove wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo en Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe. Bewoners van het verpleeghuis en hun families zijn van harte welkom. Publiek van buitenaf wordt ook uitgenodigd aan te schuiven. Het concert is licht van toon en geschikt voor zowel de verstokte liefhebber als de geïnteresseerde die nog niet eerder een klassiek concert heeft bijgewoond.

Over Stichting Philomela

Stichting Philomela produceert concerten op het snijvlak van (kunst)geschiedenis, literatuur, filosofie en muziek. Stichting Philomela gelooft in de kracht en schoonheid van kunst en muziek. De stichting maakt klassieke muziek daarom zo toegankelijk mogelijk voor een breed publiek en is altijd op zoek naar samenwerkingsverbanden met ondernemers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie