Aanslagdreiger IS opgepakt

22 juli 2015 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL Een 29-jarige man uit Apeldoorn is dinsdag op Schiphol opgepakt. De man, die internationaal bekend stond, wordt verdacht van het versturen van dreigmails naar een aantal Nederlandse bedrijven uit naam van Islamitische Staat (IS). In deze mails waarschuwde hij dat er bij diverse Amsterdamse organisaties explosieven af zouden gaan als er niet aan zijn voorwaarden zou worden voldaan. Hij eiste onder meer een groot geldbedrag en de vrijlating van Syriëgangers in ruil voor de locatie van de explosieven. De mails waren ondertekend met 'IS'.

Na onderzoek kon de politie al snel melden dat er van een echte dreiging geen sprake was. Er was ook geen daadwerkelijke connectie met terreurorganisatie IS. De Amsterdamse burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef en de NCTV beoordeelden dat extra veiligheidsmaatregelen niet nodig waren.

De mails waren te herleiden naar de nu aangehouden verdachte, die toen nog in het buitenland verbleef. Zodra hij aan kwam op Schiphol, werd hij aanghouden door de Koninklijke Marechaussee. De man uit Apeldoorn wordt vrijdag voorgeleid.

"Indien kan worden aangetoond dat er nodeloze politie-inzet is geweest naar aanleiding van deze e-mail, wordt bekeken of de schade op de verdachte kan worden verhaald", aldus de politie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie