Familiehypotheek voor beide partijen interessant

24 augustus 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER Een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Maar dan niet alleen bij de bank, óók bij de ouders. Dat is een manier voorstarters om, nu banken zich aan steeds strengere hypotheekregels moeten houden, toch een huis te kunnen kopen. Ze lenen een deel bij de bank, en een deel bij hun familie. Elkaar financieel helpen, met de zekerheid van een normale hypotheek. En financieel interessant voor beide partijen.

Er is ook een naam voor: de familiehypotheek. Bij zulke leningen ligt het risico doorgaans bij de familie, behalve bij hypotheekverstrekker Obvion. Die kwam afgelopen week met de nieuwe 'MetElkaarhypotheek'.

De hypotheek moet in ieder geval bij Obvion worden afgesloten: minimaal 60 procent van de totale hypotheek bij de bank, maximaal 40 procent bij de familie. Obvion stelt ook eisen aan de bedragen: minimaal 10.000 euro en maximaal 125.000 euro bij ouders of 50.000 euro bij andere familieleden of bekenden. De constructie is 'kerstdinerproof', zegt directeur Max Bronzwaer. Want het risico van de lening ligt bij Obvion. En als het familielid zijn geld weer nodig heeft, dan neemt de bank de lening - kosteloos - over. Handig, bijvoorbeeld, voor ouders die hun kind willen helpen, maar niet genoeg spaargeld hebben om al hun kinderen een serieus bedrag te schenken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie