Bezwaar tegen te lage WOZ mogelijk

7 september 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER Formeel bezwaar tegen een te lage WOZ-waarde van een koopwoning is vanaf 1 oktober 2015 mogelijk. Dat bevestigde een woordvoerder van staatssecretaris Wiebes (Financiën), nadat de Waarderingskamer het al op haar website vermeldde.

Het hiervoor benodigde Koninklijk Besluit volgt waarschijnlijk in de loop van september.

Huiseigenaren die hun woning te koop zetten, kunnen baat hebben bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde. Een kandidaat-koper krijgt die waarde namelijk te zien, al dan niet op verzoek. Zo kan een lagere WOZ-waarde al snel zorgen voor een bod dat duizenden euro's lager is. Hoewel het momenteel alleen mogelijk is om een formeel bezwaar in te dienen tegen een te hoge WOZ-waarde, adviseert de Waarderingskamer de gemeenten om vooruitlopend op de wetswijziging toch bezwaren tegen een te lage WOZ-waarde in behandeling te nemen. Jaarlijks maakt een paar procent van alle huiseigenaren bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde, omdat verlaging zorgt voor vermindering van onroerendezaakbelasting (ozb) en andere belastingen en heffingen.

Gemeenten informeren huiseigenaren elk jaar in januari, februari of maart over de dan geldende WOZ-waarde. De peildatum voor die waarde is 1 januari van het voorgaande jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie