SCW-trainer kan nog niets uit hoge hoed toveren

28 september 2015 om 00:00 Sport

Ploeg na vier wedstrijden, nog puntloos

Martin Planken

RIJSENHOUT Als scheidsrechter Roeleveld zaterdagmiddag gearriveerd is bij het SCW-complex aan het Konnetlaantje, zijn zijn eerste stappen richting bestuurskamer. De lijnen zijn onzichtbaar en er zitten gaten in het veld, die eerst gedicht moeten worden. De schade aan het veld is aangebracht door de vele konijnen.

WEKKER NIET AFGEGAAN Door het kwartier uitstel lijkt het of SCW nog in de slaapstand staat. Alleen doelman Jeroen Pathuis is bij de les. Hij weet de eerste helft met twee goede reddingen een achterstand te voorkomen. De ploeg van trainer Edwin van Maas is ook te licht en voetbalt zonder vertrouwen. Van Maas: "We ziiten in de hoek waar de klappen vallen. Noodgedwongen moet ik door blessures spelers uit het 2e opstellen, die kunnen eigenlijk het niveau nog niet aan."

Bij tegenstander JOS/Watergraafsmeer is dit geen probleem. Hoewel het team vorig seizoen maar net degradatie wist te ontlopen, heeft het al zes punten.

ERVARING Daar waar SCW een probleem heeft in de spits, heeft JOS Raoul Henar. De 43-jarige oud prof van o.a. Volendam, Helmond Sport en Telstar is het aanspeelpunt. Dat de aanvoerder het scoren nog niet is verleerd, bewijst hij in de tweede helft. Op een kopbal van Henar wordt adequaat door Pathuis gereageerd, maar in de rebound heeft de goalie geen kans; 0-1. Tien minuten voor tijd krijgt de spits een zelfde kans, maar kopt hij de bal tot grote opluchting van de SCW verdediging net naast. Die verdediging werkt hard, maar is zeer zwak in de opbouw. De helft van de passes wordt bij de tegenstander ingeleverd.

MAN OF THE MATCH Vijf minuten voor het eindsignaal schalt de speaker over het veld, dat centrale verdediger Nick Gerber aan SCW zijde gekozen is tot beste speler. Net voor deze aankondiging schiet hij een vrije trap nog huizenhoog over. Typerend voor de meeste SCW-spelers, keihard werken en overijverig, maar zonder voetbalgogme en techniek. Lichtpuntjes zijn de tweede helft ingevallen Robin Helder en Hakin Ahalli, die terugkomen van een blessure. Keeper Pathuis speelt ook weer een gedegen partij. In blessuretijd gaat hij nog mee naar voren om de gelijkmaker te forceren. Na balverlies is hij nog net op tijd terug, maar kan de 0-2 niet keren.

Van Maas: "We halen de 2e helft de trekker niet over. We hebben pas één doelpunt gemaakt. Ik heb de spelers in de bespreking er nog op geattendeerd dat hun keeper de bal vaak los laat. Doorlopen op de keeper. Bij ons redt Pathuis, maar hun spits loopt wel door. Het is erg onrustig op het veld. Er zit geen chemie en vertrouwen in het team Er is absoluut nog geen sprake van een crisis, want iedereen wil echt."

De komende wedstrijd moet SCW uit naar titelkandidaat Buitenveldert. Konijnen lopen er genoeg rond het complex, maar of de SCW trainer nog enkele nuttige spelers tevoorschijn kan toveren valt te bezien. De selectie werd in de zomerstop getroffen door een leegloop.

In het programmaboekje van de Club van Honderd werd de trainer 'sterkte gewenst'.

Misschien niet zo'n gelukkig gekozen zin in deze moeilijke, sportieve tijden.