Boris mag voetballes geven in China

24 november 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

(Boris voor voetballes naar China)

(Voor voetballes naar China)

'Ze kunnen nog niet een bal trappen'

Jos van Rooijen

t JosvanRooijenHC

NIEUW-VENNEP Wanneer hij precies vertrekt, dat weet hij nog niet. Maar dát hij gaat, daar is hij van overtuigd. Zijn naam: Boris van den Top. Zijn leeftijd: 19 jaar. Zijn bestemming: China. Zijn opdracht: kinderen leren voetballen, want China wil ooit wereldkampioen worden.

Wie China zegt, denkt ongetwijfeld niet meteen aan voetbal maar aan een heel andere sport. Maar als het aan president Xi Jinping ligt, gaat dat de komende jaren snel veranderen. Zijn China moet in de nabije toekomst namelijk het WK winnen en hij weet ook al hoe: met de hulp van onder meer René Meulensteen en Fons van den Brande, de mannen achter Sportpartner, een voetbalorganisatie die gespecialiseerd is in het opleiden van (jongere) voetballers op het gebied van techniek, tactiek, conditie en mentaliteit. Maar zij kunnen die klus niet alleen. Vandaar dat enkele maanden geleden kandidaten werden opgeroepen zich te melden voor een voetbalreis van enkele maanden richting China. En laat nu net die oproep doorgespeeld worden aan Boris van den Top. Bijna 20 jaar geleden geboren in Hoofddorp maar inmiddels al weer zo'n 16 jaar woonachtig in Nieuw-Vennep. Hij heeft met succes zijn CIOS-opleiding (niveau 3) afgerond, voetbalt in het eerste van DIOS, geeft graag voetbaltraining en heeft nog niet iets concreets voorhanden dat hem aan Nieuw-Vennep zou moeten binden. Hij reageert, wordt uitgenodigd voor een dagje Papendal en laat daar blijkbaar een goede indruk achter. Want enkele weken later hoort hij dat hij mee mag naar het verre oosten. Gevoelens van geluk, maar ook onzekerheid slaan toe. "Het is een fantastische uitdaging", legt Boris die tweestrijd uit, "want kan ik dat wel? Wil ik zo lang van huis?" Het zijn vragen waar hij nog niet eerder over nagedacht heeft, want wat voor kans maakte hij eigenlijk? Er waren toch veel meer kandidaten met veel betere papieren?

Maar dan denkt hij weer terug aan die selectiedag op Papendal waar hij onder meer René Meulensteen ontmoette. Niet bepaald de eerste de beste, want hij heeft jarenlang, achter de schermen van Manchester United, spelers als Christiano Ronaldo en Wayne Rooney naar de top begeleid. "Heel indrukwekkend wat die man ons vertelde en liet zien", aldus Boris die die ontmoeting omschrijft met het woord 'kicken'. Hij besluit er voor te gaan. Er volgt nog een driedaagse training, hij mag thuis aan de hand van boeken en een cd verder leren en hij laat zich door zijn oom bijpraten over Chinese gebruiken. En hij vertelt de jongens die hij traint (zoals de C2 van DIOS) dat hij naar het buitenland gaat. Die gunnen het hem van harte, al zien ze hun trainer liever niet zo lang weggaan.

"Eigenlijk had ik al weg moeten zijn. Maar het werkvisum is nog niet rond, dus wordt het iets later. Wanneer precies is afwachten", zegt hij met enige moeite. Boris houdt namelijk niet van stilzitten en nu hij weet dat hij naar China kan, wil hij er ook zo snel mogelijk heen. "Uit de eerste verhalen weet ik dat de meeste jongeren nog geen bal goed kunnen trappen. Dus dat wordt echt aan de basis beginnen."

Foto: Boris van den Top mag naar China om daar voetballes te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie