Plan zonne-akker bij Zwanenburg

25 november 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

ZWANENBURG Een grootschalig project om door middel van zonnepanelen stroom op te wekken is niet alleen haalbaar in Spanje. Ook in Nederland kan het. Bij Zwanenburg moet een energiepark komen met 375.000 panelen.

Het park dat de initiatiefnemers Hein van Elderen en Jan Vlasveld voor ogen hebben is 100 tot 120 hectare groot en moet komen tussen de A9, IJweg, Troelstralaan en Domineeslaan. De zonne-akker kan 24.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Waarmee Haarlemmermeer in één klap voldoet aan zijn duurzaamheidsdoelstelling.

Tijdens de presentatie van het plan, gisteravond in De Olm, hebben de aanwezigen veel vragen over de inpasbaarheid van het omvangrijke project dat volgens Vlasveld geen overlast en geen horizonvervuiling - de panelen zijn 1 tot 2 meter hoog - zal opleveren, voor werkgelegenheid gaat zorgen en ook kan bijdragen aan het oplossing van de waterproblematiek in het dorp. Zwanenburgers en anderen in de omgeving kunnen panelen aanschaffen en profiteren van een fikse korting op hun energierekening. De investering van zo'n 3.300 euro is in ongeveer zeven jaar terugverdiend.

De zonne-akker komt op vijftig meter van de Troelstralaan te liggen. Bewoners vrezen een waardedaling van hun huizen en een minder mooi uitzicht dan nu het geval is.

Voor meer nieuws in de papieren versie van HCnieuws van donderdag 26 november.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie