Plan zonne-akker bij Zwanenburg

25 november 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Schone stroom van zonnepark om de hoek

Frans Witteman

ZWANENBURG Heel Zwanenburg en omgeving gebruikt binnen enkele jaren schone stroom dat is opgewekt met zonnepanelen die naast het dorp staan opgesteld. Een eigen energiecentrale. Utopie of werkelijkheid?

Wat de initiatiefnemers Hein van Elderen en Jan Vlasveld betreft wordt het snel werkelijkheid. Zij hopen dat Energy Park Zwanenburg (EPZ) in het eerste kwartaal van 2017 operationeel is. EPZ beslaat het gebied tussen A9, IJweg, Troelstralaan en Domineeslaan. De akkers waar nu nog aardappelen, bieten en tarwe groeien staan straks vol met zonnepanelen. Liefst 375.000 stuks op een oppervlakte van honderd hectare, oftewel 1 km bij 1 km. Met de opbrengst ervan kunnen 24.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Een investering van tussen 100 en 120 miljoen euro waarvoor geldschieters gevonden moeten worden. Volgens Vlasveld, die mede namens akkerbouwer Van Elderen spreekt kunnen boeren steeds vaker hun hoofd niet meer boven water houden en moeten zij daarom op zoek naar andere manieren om aan de kost te komen. "En zo werd het plan voor een zonne-akker geboren. Piepers maken plaats voor duurzame energie waarmee Haarlemmermeer in één klap voldoet aan zijn duurzaamheidsdoelstelling." Middels de zogeheten postcoderoosregeling krijgen Zwanenburgers en mensen in aangrenzende gebieden korting op hun energierekening als zij panelen in de zonnecentrale kopen. Een investering die binnen zeven jaar is terugverdiend.

Een jaar geleden hebben de initiatiefnemers hun plan aan de gemeente en de provincie voorgelegd. Ze merken dat er een nieuw denken aan het ontstaan is. "Kleine parkjes willen ze niet. Grote projecten hebben meer kans van slagen. En de zonnecentrale kan nog groter worden want boeren in de omgeving hebben al interesse getoond." Schiphol noemt het een 'interessante ontwikkeling'.

Dinsdagavond tijdens de presentatie veel vragen over de inpassing van het project. Wie mee wil denken is 9 december welkom bij het Ontwerp Atelier. Aanmelden via info@epz.solar.

Voor meer: www.hcnieuws.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie