Jan Rijpkema is vooral trots

15 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Meerse bruggenbouwer heeft zijn 'kindje' los moeten laten

Frans Witteman

De seniorenverenigingen in Haarlemmermeer hebben een turbulente periode achter de rug. Veel liever dan achteromkijken, wordt naar de toekomst gekeken. Oók door Jan Rijpkema, de man die heel veel gedaan heeft voor de ouderen in Haarlemmermeer-Noord.

Toch ontkomt Jan er niet aan om achterom te kijken. Daarvoor is er de afgelopen maanden teveel gebeurd. Als het gaat om de ouderenbond ANBO en als het gaat om hemzelf. Juist in de turbulente periode dat bekend werd dat het verenigingsbureau in Woerden de bankrekeningen en de ledenadministraties van alle 380 plaatselijke afdelingen had geblokkeerd, moest de 71-jarige Jan Rijpkema zijn functie als voorzitter van de bloeiende ANBO-afdeling Haarlemmermeer-Noord neerleggen. Een ernstige ziekte, acute leukemie, maakte dat hij moest stoppen als preses van de afdeling met liefst 2.460 leden die hij nieuw elan had gegeven middels eigentijdse activiteiten. Aanvankelijk voelde Jan zich redelijk goed en was van plan 'gewoon' door te gaan. Totdat de behandeling van de ziekte hem dusdanig zwaar ging vallen dat hij noodgedwongen het stokje moest overdragen. Hij heeft 'zijn' kindje los moeten laten en dat doet hem veel pijn. "Ik hoop dat ik nog even mag blijven, maar garantie over de tijd dat ik nog in deze, mij dierbare polder ben, wordt niet gegeven."

In de polder waarover Jan, zittend op de bank in zijn gezellige woonkamer spreekt, is hij zeker geen onbekende. En dat is niet alleen vanwege zijn tomeloze inzet voor de ouderen. Voor de lokale omroep MeerRadio interviewde hij talloze mensen waaronder premier Mark Rutte. Maar veel meer is zijn naam verbonden met cultuur. Hij is acht jaar lid geweest van de Culturele Raad en heeft zich sterk gemaakt voor een breed aanbod op het gebied van ondermeer theater en beeldende kunst. En heeft met succes gevochten voor behoud van het Oude Raadhuis. Zijn inzet voor cultuur werd gewaardeerd met een Koninklijke Onderscheiding en de Cultuurprijs Haarlemmermeer. Binnenkort komt er een derde onderscheiding bij. Een die zo treffend past bij de bruggenbouwer die de Hoofddorper zo lang is geweest: Op 14 januari wordt de brug in Het Cultuurgebouw die de vier organisaties Pier K, Podium Duycker, de bibliotheek en de schouwburg met elkaar verbindt, naar hem vernoemd. Jan straalt als hij het nieuws vertelt. "Het doet mij wel iets, ja."

TROTS In 2011 werd Jan Rijpkema voorzitter van de afdeling Haarlemmermeer-Noord van de landelijke ouderenbond ANBO. "We hebben lang aan hem moeten trekken", bekent huidig voorzitter Diny Bloemendal die samen met mede-bestuurslid Ineke van der Geest bij het gesprek aanwezig is. "Jan bleek een stimulerende voorzitter en een goed bemiddelaar. We zijn hem veel dank verschuldigd." Een van de eerste dingen die de nieuwe voorzitter oppakte was het opstellen van een meerjarenplan. "Met als doel van deze club een bloeiende en bruisende vereniging te maken", vertelt Jan. "Een breed theateraanbod, moderne cursussen als filosofie, een nieuwe bus zodat ook de meest kwetsbaren bij de samenleving betrokken konden blijven, een schitterend verenigingsblad en heel veel uiterst betrokken vrijwilligers, het is allemaal gerealiseerd. Een afdeling om trots op te zijn. En daarom doet het zo vreselijk veel pijn dat het hoofdkantoor in Woerden de plaatselijke afdelingen de nek heeft omgedraaid. En dat ook nog eens onder valse voorwendselen van een anonieme brief. In één klap waren alle afdelingen hun geld kwijt. Bij ons gaat het om een bedrag van liefst 40.000 euro. Geld van de leden dat gewoon gejat is. Een ander woord heb ik er niet voor."

MASSAAL Als gevolg van de maatregelen vanuit 'Woerden' zijn in de afgelopen tijd overal in het land extra vergaderingen gehouden om de leden te raadplegen over de te nemen stappen. Zo ook in Haarlemmermeer dat tot voor kort drie ANBO-afdelingen telde. Massaal wordt ervoor gekozen uit de ANBO te stappen en een nieuwe vereniging op te richten. "Een vereniging waar de O van Ouderen nog wél gerespecteerd wordt. Het verenigingsbureau vindt ons ouderen maar lastig." Het loopt storm bij de drie nieuwe clubs. Voorzitter Arnoud Hulst van Seniorenvereniging Zwanenburg-Halfweg verwacht dat eind van dit jaar de teller op 400 leden staat. Ook kan hij veel nieuwe vrijwilligers noteren. Bij Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Noord is er goede hoop dat de club met Kerstmis duizend leden heeft, laat Diny Bloemendal weten. Ook bij Seniorenvereniging Haarlemmermeer-Zuid gaat het hard. "Ook wij gaan richting duizend leden", zegt voorzitter Piet van Sprang opgetogen. Woedend is hij op de ANBO. "Ook aan degenen die hebben opgezegd sturen ze de ledenpas 2016 toe en melden doodleuk dat omstreeks 23 december de contributie wordt afgeschreven. Heel veel senioren raken in paniek. Ik raad iedereen aan de acceptgirokaart te verscheuren en de afgeschreven contributie door de bank terug te laten boeken."

Jan Rijpkema is blij met de groei en weet zeker dat de drie nieuwe verenigingen een sterke vuist gaan maken voor de senioren in de polder. Hij is dankbaar dat hij zich voor de ouderen heeft kunnen inzetten. "Ik heb veel kunnen bereiken. Het is de moeite waard geweest."

Foto:

Jan Rijpkema bij 'zijn' bus. "Aan het voorzitterschap heb ik veel genoegen beleefd."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie