Raad wil toch doorgaan met bezuinigen

19 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Ondanks de stabiele financiële positie moet de gemeente de komende jaren toch doorgaan met bezuinigen voor mogelijk magere jaren. Dat bepleitten meerdere raadsfracties donderdagavond tijdens het debat over de Najaarsnota 2015.

Eerder dit jaar pakten zich donkere wolken samen boven de gemeentefinanciën. Dit jaar dreigde een tekort van meer dan 7 miljoen euro en voor de komende jaren zag de begroting er niet rooskleurig uit. Inmiddels is dat beeld flink bijgesteld. Vooral door meevallende grondexploitaties staat de gemeente plotseling weer in de plus.

Wethouder Derk Reneman van Financiën heeft eerder gezegd dat de gemeente om die reden geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen hoeft te nemen. Wat eerder aan bezuinigingen is afsgesproken zou voldoende moeten zijn.

Meerdere partijen bleken dat donderdagavond tijdens het debat niet met hem eens. De gemeente zou juist wel moeten bezuinigen om onverwachte tegenvallers, zoals in het sociaal domein, te kunnen opvangen. "We kunnen ons huishoudboekje niet op orde houden met de onzekere inkomsten van de grondexploitaties", zo vond raadslid Els Berk van GroenLinks.

CDA-raadslid Herman Koning voegde daar aan toe dat de afgesproken bezuinigingen tot nu toe bitter weinig hebben opgeleverd. In de najaarsnota wordt gesproken over een bedrag van 400.000 euro, maar volgens Koning is dat bedrag voor een deel tot stand gekomen door rekenkundige trucjes. De CDA'er sprak over 'prutsdingen'.

Wethouder Reneman weersprak dat het college achterover leunt en geen actie onderneemt om het walletje bij het schuurtje te houden. Hij wees op de herijking van sociale subsidies en het korting op het budget voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie