Woninginbraken drastisch afgenomen

22 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Buurtpreventieteam

Getsewoud

zichtbaar in de wijk

Désirée van Ommen

HAARLEMMERMEER - De donkere dagen tegen het eind van het jaar zorgen bij veel mensen voor een onveilig gevoel vanwege de toename van het aantal woninginbraken. "Opvallend is dat het aantal woninginbraken in Getsewoud de afgelopen maanden drastisch is afgenomen," aldus wijkagent Arjan Schut.

De inbraken in auto's zijn daarentegen juist gestegen. Maar dit is een landelijk tendens, volgens Schut. Peter Kerzaan startte samen met zijn vrouw Patricia en Frans Klouwens begin juli een facebookgroep omdat zij zich onveilig voelden in hun buurt. Volgens Stichting Buurtlink geldt dit voor ruim zestig procent van de Nederlanders.

Binnen no-time meldden zich 570 leden voor de facebookgroep. Inmiddels is dit gegroeid tot ruim 800. De bijeenkomst in Het Trefpunt over inbraakpreventie in september werd druk bezocht. Hier werd goed duidelijk hoe het onderwerp leefde onder buurtbewoners in Getsewoud.

DOOR DE WIJK Sindsdien fietst Kerzaan in zijn herkenbare gele jas van BSS Hoofddorp meerdere keren per week met een andere vrijwilliger door de wijk. Kerzaan, die vroeger heeft gewerkt in de Koepel in Haarlem en de Bijlmerbajes, let dan op verdachte situaties. "Ik weet precies wanneer iemand iets van plan is. Vaak zie je het al aan een bepaalde non-verbale communicatie. Of als iemand duidelijk niet herkend wil worden." Kerzaan's schoonvader Theo Griffioen komt zelfs twee keer per week vanuit Amsterdam naar Getsewoud om op de fiets een ronde te maken door de wijk.

"Ik ga op willekeurige dagen en tijden de wijk in. Potentiële inbrekers kunnen immers op je letten! We hebben tien actieve vrijwilligers. We zouden er meer willen. Het is een te kleine groep mensen. We hebben al meerdere oproepen gedaan, maar er komt weinig respons terwijl buurtbewoners inbraakpreventie wel belangrijk vinden. We werken nauw samen met de politie en de wijkagent." Schut: "Met zo'n buurtpreventieteam zijn er eigenlijk meerdere camera's in de wijk. Daar houden inbrekers niet van. Bij verdachte situaties moet nog steeds altijd de politie gebeld worden. Er kan niet zelf worden opgetreden."

SINTERKLAASAVOND In september is er nog een woninginbraak geweest. Daarna tot 5 december niet meer in Getsewoud. Patricia: "Op sinterklaasavond was er een Piet die geen cadeautjes bracht, maar ze haalde… Vlak daarvoor waren Peter en mijn vader nog door die straat gefietst, waar even later werd ingebroken. Er was niks verdachts. Nadat ze weg waren, sloegen ze toe. Ze hadden duidelijk hun komst afgewacht…" (even stilte…) "Frustrerend," geeft Kerzaan toe. Hij merkt dat er vaker op hen gelet wordt. "Vooral met slecht weer, regen en wind en tijdens de feestdagen als mensen de deur uit zijn, is het risico op een inbraak groter."

BUIT Het zijn de laatste weken vooral Duitse auto's waarin wordt ingebroken in Getsewoud. "De buit is sneller en makkelijker. Met name ingebouwde navigatiesystemen zijn in trek," aldus Kerzaan. De politie heeft ons gevraagd extra waakzaam te zijn. We krijgen ook aanvragen uit andere wijken om daar preventief aanwezig te zijn. Maar dat zit er niet in. Wij richten ons echt op Getsewoud. We hebben folders verspreid, signaleren en zijn druk op zoek naar sponsors voor aanschaf van fietsen en portofoons."

Interesse om actief lid te worden van het buurtpreventieteam Getsewoud, aanmelden kan bij buurtpreventieteam.getsewoud@gmail.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie