Eigen Haard is goud waard

23 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Bewoners terug

in gerenoveerd

zorgcentrum

Frans Witteman

ZWANENBURG Een welkomstspandoek, een ereboog van ballonnen en een heerlijk buffet. "Wij zijn blij dat u weer thuis bent", verwelkomt locatiemanager Jan Davelaar van het volledig gerenoveerde zorgcentrum Eigen Haard de bewoners.

Een half jaar woonden ze in zorgcentrum Sint Jacob in Amsterdam. De bewoners vertrokken uit Eigen Haard om ruimte te maken voor de bouwvakkers die in de afgelopen zes maanden het Zwanenburgse zorgcentrum een complete opknapbeurt hebben gegeven. Eigen Haard, dat lang met sluiting werd bedreigd maar uiteindelijk werd gered doordat de bevolking massaal in opstand kwam tegen het plan.

Eigen Haard heeft een metamorfose ondergaan. Je ruikt het en je ziet het. Nieuwe vloerbedekking, alles fris geschilderd, asbest verwijderd, alle kamers opgeknapt en de sanitairruimtes vergroot waardoor ook zwaardere zorg verleend kan worden. Aanvankelijk telde Eigen Haard 50 zorgplekken, er zijn er 48 overgebleven. Twee kamers werden opgeofferd vanwege de verbouwing. De sfeervolle huiskamer op de eerste verdieping heeft zelfs airco gekregen.

Na een dagje uit in Amsterdam - een bezoek aan de tentoonstelling in de Botanische Tuin van het Tropenmuseum en een wandeling over de Dappermarkt - keerden de 32 bewoners afgelopen donderdag en vrijdag terug. En wreven hun ogen uit. "Wat is het hier mooi geworden en wat is het fijn om nog voor de kerstdagen terug te zijn."

Op het moment dat de 92-jarige Bep van Wijngaarden Eigen Haard binnenkomt moet ze een traantje wegpinken. "Het was emotioneel voor haar", zegt Zwanenburger Jan van Blaaderen. Hij is haar mantelzorger. "Bep was vroeger kraamverzorgster in het dorp en heeft onze drie dochters ter wereld helpen komen. Haar nazorg was perfect en daarom verleen ik nu de nazorg." Ook Corry Spierenburg vindt het heerlijk om weer terug te zijn vertellen haar kinderen Carola, Henk en Anita. "Onze moeder en ook wij vinden het super dat het dorp voor elkaar gekregen heeft dat Eigen Haard niet gesloten hoefde te worden."

Foto:

De bewoners weten het zeker: Eigen Haard is goud waard.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie