Burgemeester Weterings: humane opvang vluchtelingen nodig

2 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Burgemeester Theo Weterings stond zaterdagmiddag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het raadhuis vanzelfsprekend stil bij de stroom vluchtelingen die sinds vorig jaar naar West-Europa komt. Hij sprak in dat verband over het 'Jaar van de vluchteling'. De burgemeester zei het goed te vinden dat ook Haarlemmermeer haar verantwoordelijkheid neemt bij de opvang. "We zullen de vluchtelingen in ons land een dak boven het hoofd moeten geven, evenals een humane opvang."

De gemeente ving vorig jaar al zo'n 250 vluchtelingen op in de crisisopvang in Vijfhuizen en binnenkort opent op dezelfde locatie een noodopvang voor maximaal 300 mensen. Burgemeester Weterings prees in zijn speech de inbreng van de dorpsbewoners. "Vijfhuizen heeft, bij de komst van zowel de crisisopvang als de noodopvang, een positieve betrokkenheid getoond."

In het nieuwe jaar 2016 volgt een discussie over de komst van een asielzoekerscentrum (azc) op een andere plek in de polder. De burgemeester vond de opvang van vluchtelingen niet meer dan logisch. "Grenzen vervagen en moeten geslecht kunnen worden, als we de ellende van mensen zien in de oorlogsgebieden van het Midden-Oosten."

Burgemeester Weterings keek verder terug op het 160-jarig bestaan van de gemeente in 2015. Dat jubileumjaar werd met tal van activiteiten gevierd. De afsluiting was een dichtwedstrijd met 160 tekens. De burgemeester maakte de winnaar van die wedstrijd in zijn toespraak bekend: Ed Langereis uit Hoofddorp met het volgende gedicht: "Rondje Ringvaart linksom, zie je een bebouwde kom, één gemeente met 26 kernen, allochtonen en autochtonen vormen al 160 jaar één totaal. Het is een prachtig kapitaal!"

De burgemeester liet ook zijn licht schijnen over de toekomst van het lokaal bestuur. Hij vroeg zich af of het huidige systeem met politieke partijen en eens in de vier jaar verkiezingen nog een lang leven beschoren is. "Als steeds minder mensen zich willen binden aan een politieke groepering, en kiezers steeds meer en sneller wisselende voorkeuren hebben."

Burgemeester Weterings memoreerde dat in een ver verleden het bestuur van een stadsstaat werd gevormd door loting. Iedere man en vrouw van 18 jaar en oud werd geacht om een jaar lang bestuurder te zijn. Misschien krijgen we dat weer terug. De burgemeester vroeg zich af of een gekozen gemeentebestuur zoveel beter functioneert dan een geloot bestuur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie