Flora & Fauna Haarlemmermeer

5 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Franke van der Laan

Groen bekermos

In de winter staat de groei van de meeste planen en bomen stil. Die hebben om te groeien nl temperaturen van boven de 10 graden nodig. De mossen zijn organismen die profiteren van het wegvallen van de andere (grotere) planten. Zij hebben namelijk de eigenschap ontwikkeld om al vanaf nul graden te groeien. De winter is daarom in het geheel niet saai om buiten te lopen. Overal om je heen floreren de mossen en korstmossen, die de rest van het jaar een wat teruggetrokken en overschaduwd bestaan leiden. Ze voelen zich zelfs zo happy in de koelte dat ze volop aan voortplanting doen via allerlei prachtige en ingenieuze sporenkapsels. Korstmossen zijn nog kleiner en platter dan gewone mossen. Zij kunnen bijna uitsluitend op kale steen of hout of kale grond groeien. Op een houten balk trof ik deze week groenbekermos aan. Dat is een van de 50 soorten beker- of rendiermossen die in Nederland voorkomen.

BIJZONDER Aan korstmossen is bijna alles bijzonder. Ze zijn het schoolvoorbeeld van symbiose in de biologie. Een korstmos is een innig samenlevingsverband tussen een schimmel en een alg. Apart kunnen deze niet meer leven. De schimmel zorgt voor aanhechting en bescherming en de groen- of blauwalg voor groei. In feite hebben deze schimmels het principe van landbouw al miljoenen jaren geleden ontwikkeld. Korstmossen kunnen zeer extreme omstandigheden overleven op gloeiend hete rotsen en zelfs bij min 80 graden in de ruimte. Bekertjesmos bestaat uit blaadjes (thallus) waar in de winter bekers uitgroeien. In deze bekers past precies een regendruppel. In deze druppel lossen sporen op die bij een volgende regendruppel uiteenspat en zo verspreid worden. Maar er kunnen ook stukjes afbreken (stekjes) die elders weer aangroeien. Een 3-tal bekermos soorten vormt prachtige rode bekers.

WAAR Er bestaan ca 350 soorten beker- en rendier mossen, waarvan er 50 in Nederland voor komen. Er zijn soorten die op hout, op steen en op kale grond voor komen. Groen bekermos groeit op hout.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl.  Persoonlijk kunnen wij u te woord staan op werkdagen bij De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1-7 in Hoofddorp. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie