Winterstop bij amateurvoetbal bijna voorbij

11 januari 2016 om 00:00 Sport

HAARLEMMERMEER De winterstop zit er bijna op. De eerste trainingen zijn reeds begonnen. Voor de redactie een mooi moment om te vragen hoe de trainers terugkijken op de 1e competitiehelft en of zij bijvoorbeeld hun speelwijze gaan aanpassen.

ZATERDAG

Over ruim een week wordt de voetbalcompetitie bij de amateurs weer hervat. De meeste zaterdagteams in de Haarlemmermeer staan er erg goed voor en misschien ligt er ergens wel een kampioenschap in het verschiet. De meeste kans daarop is in de 3e klasse.

Kagia De club uit Lisserbroek komt uit in het district West 2 en vormt daar met vijf andere ploegen een kopgroep, die binnen vijf punten van elkaar staan. Trainer Anton Wijsman: "We hebben ons de eerste seizoenshelft met een nieuw team prima staande gehouden. Toch denk ik dat we geen rol van betekenis gaan spelen, maar het wel veel van die topploegen erg lastig gaan maken. Een klasse hoger spelen zou nu nog geen zin hebben. Over twee jaar moet de club met deze jonge jongens gaan oogsten. We gaan van de week lekker op trainingskamp naar Spanje. Door de spelers allemaal zelf geregeld. Ze hadden alleen geen geld meer om te eten. Hebben ze de laatste thuiswedstrijd een loterij georganiseerd; opbrengst een kleine 1000 euro. Met de teamgeest zit het dus wel goed!"

VVC Dat er door de verschillende trainers totaal verschillend gedacht wordt over de invulling van zo'n winterstop blijkt uit de woorden van VVC-trainer Rini van Roon: "Zuipen en blessures, misschien wat kort door de bocht, maar ik heb er slechte ervaringen mee. Ik ga liever aan 't eind van het seizoen met de jongens weg, als er misschien iets te vieren is."

Van Roon heeft zijn contract net voor twee jaar verlengd bij de ambitieuze Vennepse club en wil het laatste zetje naar de tweede klasse geven. Van Roon: "We hebben nu een goed uitgangspunt voor directe plaatsing nacompetitie. We hebben alles in eigen hand. Ik vind dat het team zich de laatste maanden goed heeft ontwikkeld. Torenhoog titel-29kandidaat Buitenveldert gaat nog de nodige punten verspelen. Ze hebben een jonge, onervaren ploeg waar nu druk op komt. Wij krijgen ze nog thuis. Ik gun het alle mensen bij VVC. Het is een geweldige vereniging met een prima organisatie met veel vrijwilligers. We gaan ervoor!"

SCW De Rijsenhouters waren afgelopen week op het nationale trainingscomplex Papendal in Arnhem te vinden. Een zeer hese teamchef Ruud Helder: "We hebben een paar dagen getraind, maar duidelijk niet op conditie! Voor de teambuilding was het super. De komende vier wedstrijden tegen sterke tegenstanders worden erg belangrijk. We willen de vierde plaats vasthouden voor een eventuele vervangende periode. De laatste acht wedstrijden verliepen natuurlijk geweldig na een zeer zwakke competitiestart. We hebben afgelopen week een beetje stoom af kunnen blazen. Van de week gaan we er weer vol tegen aan."

Overbos De Hoofddorpers spelen onder de gedreven leiding van trainer Stefan Teeken het hoogst van alle Meerse teams. Na een stroef en puntloze start heeft de ploeg na een aantal goede resultaten aansluiting met de middenmoot. Teeken: "We hebben het systeem veranderd om minder tegengoals te krijgen. Bij balverlies spelen we met een extra middenvelder, zoals Feyenoord vorig seizoen met Jens Toornstra speelde. We moeten realistisch zijn en hebben minimaal 30 punten nodig om drie ploegen onder ons te houden. Ik ben met het bestuur in gesprek over de toekomst. De randvoorwaarden moeten dan ook voor de spelers goed zijn om een stabiele 2e klasser te blijven. We spelen in de winterstop vier oefenpotjes tegen goede tegenstanders, waaronder Aasmeer en Amstelveen."

Zaterdag 4de klasse Er zijn drie teams, die uitkomen in de laagste klasse van het zaterdag-amateurvoetbal. Vaak een 'ondergeschoven kindje' van een zondagvereniging. Sv Hoofddorp (vriendenelftal) en Pancratius vertoeven in de onderste regionen. Pancratius-trainer Farid Ouarghi: "Zelf heb ik de nodige ambities. Ik wil m'n Oefenmeester1 halen. Op 4e klasse niveau spelen jongens echt voor de lol. Er lopen in veel teams spelers, die absoluut niet in een standaardteam thuishoren. De verschillen zijn enorm. Bij ons bijvoorbeeld lopen er jongens die jaren niet meer competitief gevoetbald hebben. Je bent aan het overleven.!"

Een uitzondering is VV UNO. Zij doen het erg goed, staan op een tweede plaats en moeten volgende week gelijk tegen de gedoodverfde kampioen VEW . Ze zullen dan proberen de kloof van twaalf punten iets te verkleinen. Een periodetitel lijkt haalbaar.

ZONDAG

Vier van de vijf in de zondagcompetitie uitkomende voetbalclubs staan in het rechterrijtje van hun competitie. 2e - klasser Pancratius vormt hierop de uitzondering, zij staat 6e. En dus zijn we benieuwd hoe de trainers terugkijken op de 1e competitiehelft en of zij bijvoorbeeld hun speelwijze gaan aanpassen.

Zwanenburg Mehmet Simsek, dit seizoen nieuw bij Zwanenburg: "Wij zitten nu in trainingskamp in het Groningse Zeerijp. Gelukkig is de ijzel weg. De afgelopen weken waren voor de spelers 'lang leve de lol', maar nu gaan we er weer tegenaan. Op langdurige blessures van Eugene van den Bor en Daan de Graaf (knie) na heb ik een fitte selectie." Zwanenburg staat nu, met een punt minder dan het Vijfhuizense DSOV, nog onderaan in de 3e klasse. Gaat Simsek nog iets veranderen? "Wij hebben de laatste vijf wedstrijden goed gespeeld. We behaalden 2 overwinningen en een gelijkspel. In die wedstrijden waren we vaak de beter voetballende ploeg. Ik zie voor nu geen reden iets te veranderen. We hebben de kwaliteit om bij de eerste vijf te eindigen. Mijn ploeg is ambitieus en tegelijk soms wat makkelijk, daaraan moeten we werken." Simsek is in gesprek met het bestuur van Zwanenburg over een langer verblijf.

DSOV Trainer Rene Anneese van DSOV heeft al laten weten dat dit zijn laatste seizoen is in Vijfhuizen. Dat wil niet zeggen dat hij zijn doelstelling van dit jaar bijstelt: "Ik wil nog steeds een prijs pakken met dit elftal en dat is een periodetitel. Geblesseerden, zoals Brian Wilderom, Bianco en Joey Carolina en Martijn Nelissen keren allemaal terug. Ook Maarten van Rijckevorsel is weer fit. Met mijn spelers heb ik de laatste weken mooie dingen meegemaakt. Ze hebben het boetekleed aangetrokken en mij laten weten dat ze er echt voor willen gaan. Dat biedt dus vertrouwen voor de rest van het seizoen waarin we de tegenstander wel met respect maar niet met angst tegemoet zullen treden. Aan onze speelwijze ga ik weinig veranderen, die blijft aanvallend, snel en met positiewisselingen."

DIOS Onder leiding van Dave Lange, speelt DIOS dit jaar in de 4e klasse en lijkt, na een moeilijke start als elftal beter in balans te komen. Prettig is dat een aantal spelers terugkeert van blessures zoals Jordi Vrolijk, Calvin van Wees en Kevin van Lei of omdat ze nu pas beschikbaar zijn, zoals wereldreiziger Jeffrey van Goethem. "Het wordt dus drukker op de training en dat is goed", laat Lange weten. "We oefenen de komende week nog twee keer, eerst tegen Geel Wit en zondag tegen DEVO. We beginnen de competitie tegen titelkandidaat Sporting Martinus en daarna krijgen we Real Sranang waarvan we eerder dik verloren. Met de komst van Van Goethem komt er meer rust op het middenveld. Mijn verdediging heb ik eerder al op een paar posities aangepast en dat heeft zich tegen Buitenveldert uitbetaald. Ik ben nu 3 jaar trainer bij DIOS en ik wil wel door. Binnenkort komt daar duidelijkheid over."

Hoofddorp en Pancratius Dan naar de twee zondagse 2e klassers, Hoofddorp en Pancratius. Bart Jansen, trainer van Pancratius vertoeft met zijn volledig fitte selectie in het Friese Balk voor een kort trainingskamp, alwaar het oefent tegen LSC. Jimmy Simons neemt het met zijn team op tegen zaterdag 2e klasser AFC. Jansen: "Ik houd vast aan de ingeslagen koers, maar wil ik het achterin wel wat meer dichttimmeren (Pancratius kreeg al 29 doelpunten tegen, waarvan 6 in de thuiswedstrijd tegen Legmeervogels). Ook wil ik wat compacter spelen, de linies wat dichter bij elkaar brengen. Pancratius speelde een wisselvallige eerste seizoenshelft."

Jansen noemt de 4-0 overwinning op Abcoude het kantelpunt. "Die zege kwam na vier nederlagen op rij. Vervolgens wonnen we vier keer". De oefenwedstrijd tegen LSC werd ook winnend afgesloten: 1-2.

Jimmy Simons tekende onlangs voor nog een seizoen bij Hoofddorp. "Ik zie genoeg perspectief in dit elftal en de club, dus ga ik door." Hij is alweer ruim een week in training met zijn spelers: "Na 3 weken winterstop moet je de boel wel weer even oprekken."

Simons is blij dat hij weer kan beschikken over middenvelder Amin Aydar. Ook Cobina Plange is weer fit en Ivar Lammers is terug van een verblijf in Brazilië. Hoewel Hoofddorp nu op een 12e plaats staat, gaat Simons het roer niet omgooien: "Ik blijf vasthouden aan een bepaalde intensiteit van spelen. Wel willen we wat meer aanvalspatronen gaan wegzetten. Dat kan ook omdat ik op het middenveld nu een bredere bezetting heb. De eerste seizoenshelft geef ik een zesje. Vooral het verlies tegen Zilvermeeuwen en het gelijkspel tegen VVA/Spartaan deed zeer. Daar staat tegenover dat ik heel trots was toen we met 10 man gelijkspeelden tegen Legmeervogels."

Hoofddorp sloot de oefenwedstrijd tegen AFC met 1-3 winst af en lijkt daarmee klaar voor de hervatting van de competitie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie