'Risico milieuramp Nieuwemeer'

28 januari 2016 om 00:00 Nieuws

NIEUWEMEER Crisisberaad en rinkelende alarmbellen in Nieuwemeer en Badhoevedorp. Oorzaak: graafwerk in het dijklichaam tussen de A9 en de golfbaan. Een perswal, die moet voorkomen dat zwaar vervuild grondwater zich gaat verspreiden in de omgeving. 

Afgelopen maandag zijn, zowel vanuit Dorpsraad Badhoevedorp als vanuit Buurtvereniging Nieuwemeer het gemeentebestuur en alle raadsleden middels noodkreten op de hoogte gesteld van wat genoemd wordt 'onomkeerbare graafwerkzaamheden met een dreigend en niet te overzien milieurisico'. Rijdend over de A9 richting Badhoevedorp zien automobilisten na het passeren van de Ringvaart rechts een fors dijklichaam.

"Het is niet zomaar een berg grond", leggen Erik Hoogenboom en Martin Brekelmans van Buurtvereniging Nieuwemeer uit. "Het is een dertig meter brede perswal die destijds is aangelegd rondom de voormalige zandwinput. Noodzakelijk omdat de put is volgestort met vervuilde materialen, vergelijkbaar met de troep die ooit de Volgermeerpolder heeft vergiftigd. De perswal oefent extra druk uit waardoor het grondwater zich niet kan verspreiden vanuit een kuil die niet mag lekken. Op die manier moet de chemische tijdbom in onze achtertuin in bedwang gehouden worden. Vanwege verbreding van de A9 gaat er een stuk van de wal af.

"Vanuit beide dorpen wordt het college en de raad erop gewezen dat er wordt gehandeld in strijd met het bestemmingsplan en dat de ontgronding plaatsvindt zonder de benodigde rapporten en provinciale vergunning. "Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen."Volgens het geldend bestemmingsplan moet op de kruin van de perswal een recreatief fiets- en voetpad komen. Het geld ligt klaar, maar doordat de dijk door de ontgronding smaller wordt komt het pad er niet. Je reinste bedrog, zeggen Brekelmans en Hoogenboom met grote nadruk.

"De perswal is breed genoeg. Het pad had simpelweg een stukje kunnen opschuiven. Maar dat wil de golfbaanexploitant niet. Ondanks dat hij de grensafspraken heeft geschonden." 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie