Annelies Osinga als vis in het water bij Adamas

11 februari 2016 om 00:00 Algemeen

NIEUW-VENNP Een warm ontvangst afgelopen zondag tijdens de open dag voor alle belangstellenden die een kijkje kwamen nemen in het Adamas Inloophuis. De vele vrijwilligers en coördinatoren hadden hun best gedaan om alle gasten een thuisgevoel te geven. Heerlijke hapjes, drankjes, activiteiten en persoonlijke aandacht.

De open dag viel samen met de Wereldkankerdag. Ook Annelies Osinga (44), sinds ruim een maand het nieuwe gezicht van het Adamas Huis aan de Eugenie Previnaireweg, was aanwezig en in haar element. "Rond de honderd gasten hebben de open dag bezocht. Ook al waren het er drie geweest, dan waren we ook tevreden. Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit."

"Alles wat je leuk vindt om te doen en wat je kan, dat doe je nu," zei een goede vriendin haar enkele dagen geleden. De afgelopen weken waren zeer intensief. Osinga heeft in korte tijd veel nieuwe mensen leren kennen en is naar vele zakelijke bijeenkomsten geweest. Want haar taak is om de vrijwilligersorganisatie verder te professionaliseren en om de financiële middelen te waarborgen. Ze heeft er zin in. Heel veel zin. "Wat is nou mooier om al je vaardigheden te kunnen inzetten voor een goed doel? Ik voel me een gelukkig mens."

DAKLOZEN Osinga, moeder van de 3-jarige Maartje en 11 maanden oude Rosalie woont in Rijnsaterwoude en houdt van hardlopen, yoga en mediteren. Ze heeft veel ervaring als het gaat om sales, marketing en public relations. Voorheen woonde ze in Amerika en werkte voor multinationals. Daar deed ze vrijwilligerswerk in een keuken voor daklozen. "Koken is een van mijn grootste hobby's. En ik vond het vooral mooi om iets voor anderen te kunnen betekenen in een land waar veel tegenstellingen zijn. Ik heb ook met mijn ouders in Bangladesh gewoond. Wat ik daar om me heen zag, heeft impact op me gehad."

Toen Osinga net 4 maanden moeder was, werd ze getroffen door een hartinfarct. "Zo'n gebeurtenis zet je op scherp. Na de herstelperiode besloot ik in een Tibetaans Klooster in het Belgische Huy in retraite te gaan. Ik volgde een cursus mindfulness en daarna wist ik het zeker: ik zou voortaan mijn hart volgen." Een verpleegkundige die ze had leren kennen tijdens haar herstel, maakte haar erop attent dat er een opvolger van Nicky Westerhof gezocht werd bij het inloophuis, waar mensen die met kanker te maken hebben terecht kunnen.

WARM BAD "Het voelde hier voor mij meteen als een warm bad. Adamas is veel meer dan een huis van ziekte. Het is ook plek voor een lach, een goed gesprek en activiteiten. De drempel is laag. Je kunt hier makkelijk binnenlopen. Er werken 143 vrijwilligers, waarvan 60 gastvrouwen en enkele gastheren. Gasten kunnen hier met lotgenoten praten, schilder- en yogalessen volgen of aan andere activiteiten deelnemen en voorlichting krijgen. Ook kinderen weten de weg naar het Inloophuis te vinden. We kijken waar iemand behoefte aan heeft om later in zijn kracht Adamas weer te verlaten."

In april worden er nieuwe gastvrouwen en heren opgeleid. Ook geïnteressseerd? Vooral gastheren en vrijwilligers met een multi-culturele achtergrond wordt verzocht om contact op te nemen. www.adamas-inloophuis.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie