Hou Valentijn én de dagen daarna veilig

12 februari 2016 om 00:00 Ondernemend

Net zoals echte geliefden, willen cybercriminelen dicht bij je zijn. Open je ogen en voorkom dat de volgende zes 'foute minnaars' je veel smart en ellende bezorgen.

1. De stalker.

Deze foute minnaar installeert stiekem spyware op mobiele apparaten om je te volgen. Zo komt hij of zij ongemerkt alles te weten over je gedrag en gewoonten. Mobiele spyware behoort tot de top van de meest voorkomende malware. Je gebruikt je mobieltje tegenwoordig overal voor en cybercriminelen smullen van alle persoonlijke en bedrijfsinformatie die je hen dankzij de spyware geeft.

2. De insluiper.

Deze foute minnaar gebruikt heel geniepig encryptie om zijn gedrag te maskeren. SSL/TLS-encryptie wordt overal gebruikt om de communicatie naar interne en externe servers te beveiligen. Cybercriminelen gebruiken precies dezelfde methode om beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Encryptie maakt het inspecteren van netwerkverkeer namelijk ook onmogelijk.

3. De gluurder.

Deze foute minnaar kijkt over je schouder mee terwijl jij het niet merkt. Zo ziet hij je diepste persoonlijke geheimen, oftewel: je wachtwoorden. Let er dus op dat je het hem niet gemakkelijk maakt. Dat is geen kwestie van het maken van 'sterke' wachtwoorden alleen. Het grootste probleem met wachtwoorden is niet de sterkte, maar het hergebruik. Maak voor jezelf een handig ezelsbruggetje waarmee je voor elke account unieke wachtwoorden kunt maken zonder dat je deze hoeft op te schrijven.

4. De vreemdganger.

Deze foute minnaar vindt zijn pleziertjes elders en houdt dit geheim. Veel medewerkers gebruiken applicaties in de cloud achter de rug van de IT-manager om. Deze zogenoemde Shadow IT en Shadow Data kan het hart van de beveiliging breken. Volgens het Shadow Data Report van Blue Coats Elastica Cloud Threat Labs, weten IT-organizaties niet dat 26 procent van de bestanden die zijn opgeslagen in de cloud breed gedeeld worden. Dit betekent dat elke medewerker daarbij kan en dat zij soms zelfs opduiken in de zoekresultaten van Google.

5. De zware jongen.

Deze foute minnaar komt uit een 'fout milieu'. Blue Coat maakte onlangs een ranglijst van de criminele buurten (top level domains, TLDs) op internet aan die het meest geassocieerd worden met verdachte websites. Het aantal TLDs neemt snel toe en zware jongens kunnen zich daardoor steeds gemakkelijker verplaatsen. Veel consumenten en bedrijven weten echter niet welke buurten fout zijn en hoe zij deze moeten vermijden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie