'Eigenlijk hadden het er zes moeten zijn'

25 februari 2016 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Hoeveel Nederlanders er vrijdag de hele dag aan de buis (van de computer) gekluisterd zitten, net zoals 30 jaar geleden, dat horen we wellicht later wel. In huize Nugteren in Hoofddorp zal er zeker aan gedacht worden. Daar herleeft de eigenaar van maar liefst 5 kruisjes de tocht van '86 die hij zelf ook reed.

Het getal van 5 zegt het al - het is niet de enige Elfstedentocht die hij volbracht heeft. De heer Nugteren heeft er bij maar liefst 6 aan de start gestaan. Vijf reed hij er helemaal uit, de zesde was de roemruchte tocht der tochten uit '63. De heer Nugteren weet het nog precies en anders zijn er de beelden nog van verkleumde schaatsers die bijna sneeuwblind probeerden de finish te halen. Hij zat daar tussen. Koud, wind, sneeuw, scheuren in het ijs - de organisatie kon niet anders dan besluiten om de schaatsers van het ijs te halen. Hij kan er nu nog geëmotioneerd om raken, vooral omdat diezelfde organisatie hem wel een kruisje toezegde.

Die kwam er helaas niet (wel voor zijn vader), waarop zijn vrouw er zelf een maakte. Daarom zitten er nu, in een speciaal houten kistje met glas er voor, zes kruisjes bij elkaar. Vijf met het bekende blauw, één die qua vorm prachtig op de andere lijkt. "Die eerste ruim honderd kilometer heb je nog enigszins wind mee, maar dat laatste stuk. Tegen de wind in. Kleine sloten met nauwelijks ruimte. Veel sneeuw. Koud. Daar begint het pas echt."

Zijn zoons Gerard en Aart weten er alles van. Beiden hebben het schaatsvirus van hun vader meegekregen, zoals vader Nugteren dat weer van zijn vader heeft 'georven'. "We woonden aan de Hoofdvaart in Nieuw-Vennep en bij het eerste ijs kreeg je schaatsen onder gebonden en een duw in je rug. Schaatsen". Opa Nugteren reed de tocht 4 keer.

Zoon Gerard zit deze ochtend ook aan de keukentafel met daarop een opengeslagen, prachtig geïllustreerd, boek over De Tocht der Tochten. Er ligt een nog fraaiere oorkonde die vader Nugteren vorig jaar kreeg bij de ledenvergadering van de Elfstedentochtvereniging (zoon Gerard heeft dit geregeld). Er liggen acht kruisjes! Want vijf van pa en drie van zoon Gerard.

Die van '97 is de laatste. Vader Nugteren was toen 65. Net als die van '85 en '86 reden ze die ook samen. Zoon Aart was daar ook bij. Die komt speciaal uit het buitenland om hier in Nederland het schaatsgevoel vast te houden.Dat gevoel is er nog wel bij vader Nugteren, de tocht nog een keer schaatsen zit er niet meer in. Hij is niet-schaatsend lid nu, maar dan wel een die op zes tochten kan terugkijken, omdat hij er aan meegedaan heeft. Als een van de weinigen, weet hij. Gerard zou de ongeveer 200 km nog wel een keer willen schaatsen. "Het is en blijft een bijzonder iets om mee te maken."

De uitzending van de Elfstedentocht uit 1986 start vrijdag exact om 4.45 uur via de site NOS.nl en is inclusief de hele toertocht waarin (toen nog kroonprins) Willem Alexander meerijdt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie