Laura en Iris schitteren nu met De Taartjesvrouw

25 februari 2016 om 00:00 Algemeen

NIEUW-VENNEP Met de productie Ongelukje hebben Laura en Iris Bakker al samen de eerste stappen richting een succesvolle theatercarrière gezet. Maar daar willen de zussen uit Nieuw-Vennep het niet bij laten. Ze willen verder, want dít is hun leven. Op 27 en 28 februari werken ze opnieuw samen in de kindervoorstelling 4+: De Taartjesvrouw.

Waar ze het allebei vandaan hebben, die theatrale talenten? Een goede vraag, vinden ze ook zelf. In ieder geval niet van school want daar deden ze nauwelijks iets aan cultuur. "Misschien is dat het wel", denkt Laura. "We zijn gewoon aan een inhaalslag bezig."Wat de reden ook is - op dit moment denken de 19- en 17-jarigen eigenlijk alleen nog maar in termen van theater. Laura wil vooral regisseren, maar schrijft ook liedjes, teksten en speelt soms mee. Iris is van het zingen en toneelspelen.

Die talenten hebben ze van zichzelf. Hun ouders boden vervolgens een omgeving waarin die goed tot hun recht konden komen. "Ze vinden het fantastisch wat we doen. Ze steunen ons in alles en staan altijd klaar. Dat geeft natuurlijk wel een heel goed gevoel als je weet dat je ouders zo achter je staan", aldus Laura. Zij heeft haar VWO-diploma al en probeert met fotografie voldoende financiële basis te krijgen om haar andere grote passie waar te kunnen maken. Iris mag over een aantal maanden VWO-examen doen, maar kan haast niet wachten om zich ook op het theaterleven te storten.

Voor Laura staat al heel lang vast dat 'dit' het moet worden. Altijd verhalen in haar hoofd. Schriften vol aantekeningen, heel veel korte verhaallijnen, liedjes maken, veelal samen met haar zus. Maar hoe leuk ze al die onderdelen ook vindt: regisseren - dat is het pas echt. "Ik weet hoe ik het hebben wil en zo moet het ook gebeuren. Dan komt het goed." Zelf denkt ze dat het een voordeel is dat ze zelf ook rollen speelt. "Ik weet hoe spelers denken." Dat ze 'nog maar' 19 is en soms oudere spelers moet regisseren, is niet altijd even eenvoudig. Maar als het dan draait zoals het moet, dan is daar wel die waardering.

De iets jongere Iris is vooral door haar zus overtuigd geraakt van haar kunnen. "Ze heeft me constant gezegd dat ik goed kan zingen en dat ik daar iets mee moet doen. Nu doe ik het en het is echt heel leuk." Samen met haar zus werken, vindt ze helemaal niet erg. "Dat zijn twee rollen. Ze is je zus, maar ze is ook de regisseur. Zij bepaalt hoe het gaat, en terecht want zij heeft het in haar hoofd."Hoe dat uitwerkt, is nu te zien en te horen in De Taartjesvrouw in Het Amsterdams Theaterhuis. Regie en tekst zijn van Laura, Iris speelt en zingt mee, samen met andere jonge acteurs. Het theaterstuk wordt (net zoals Ongelukje) geproduceerd door HILP Productions. En dat HILP de eerste letters zijn van ouders en zussen is géén toeval.

Wat er na deze voorstelling met beweging, spel en muziek (en een licht lerende ondertoon) volgt, weten beiden niet. Maar het is absoluut in de theaterwereld. Daar horen ze thuis. Of zoals ze zelf zeggen: door de juiste beslissingen te nemen, risico's te nemen en te geloven in je eigen kunnen, kun je ongelooflijk veel bereiken.

Zie voor meer informate tevens www.facebook.nl/hilpproductions.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie