Medewerkers Cultuurgebouw bedreigd

3 maart 2016 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP Jongeren die zonder redelijk doel in of rond het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein rondhangen, riskeren een boete van minimaal 90 euro. Op deze manier willen politie en gebruikers van het Cultuurgebouw een einde maken aan een periode van ongewenst gedrag zoals het beledigen van voorbijgangers en bedreigen van medewerkers.

Vele optredens van bekende artiesten. Spraakmakende theatervoorstellingen. Een echt podium maar ook een vlakke vloer. Honderden leerlingen die er leren muziekspelen. Een goed geoutilleerde bibliotheek. Vergaderzalen. Samenwerkingsverbanden met diverse instituten. Een eigen café. Eén keer per jaar het onderkomen voor het Meer Jazz Festival.

Maar achter die wereld van kunst en cultuur gaat blijkbaar in en rondom het Cultuurgebouw ook een andere wereld schuil, namelijk die van rondhangende jongeren die ongewenst gedrag vertonen. Dat blijkt uit een poster die enkele weken geleden is opgehangen bij de diverse in- en uitgangen van het Cultuurgebouw met daarop een tekst die duidelijk gericht is aan rondhangende jongeren. De poster is voorzien van de namen/logo's van Pier K, bibliotheek, De Meerse, Duycker, Meerwaarde en politie. Op de poster wordt onder andere aangegeven dat het afgelopen moet zijn met jongeren die in en rond het Cultuurgebouw hangen en die overlast veroorzaken in de vorm van geluidsoverlast, vervuiling (zoals lege zakken chips, lege flessen drank, peuken en vooral veel rochels en spugen), intimiderend gedrag en vernielingen. Daarom is het, aldus de tekst, voor jongeren niet langer toegestaan om zonder redelijk doel rond te hangen in of rond het Cultuurgebouw. Doen ze dat toch, dan riskeren zij een boete van minimaal 90 en maximaal 140 euro. Willen ze toch rondhangen, dan moeten zij daar de overkapping op het Raadhuisplein (de JOP) voor gebruiken.

"Die is er voor bestemd", laat bestuursvoorlichter Wim Koevoet desgevraagd weten. Hij bevestigt dat de overlast niet van vandaag of gisteren is, maar dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is. "De laatste tijd is de grens tussen hangen en overlast in toenemende mate overschreden. Begin februari heeft de gemeente daarom nieuwe afspraken gemaakt met haar samenwerkingspartners (politie, MeerWaarde) en de instellingen in het Cultuurgebouw. Daarbij is afgesproken repressiever op te treden."

Gelijktijdig is de afgelopen weken intensiever gesurveilleerd en heeft de politie een aantal huisbezoeken afgelegd. En er surveilleert regelmatig een beveiliger door het Cultuurgebouw. Met succes blijkbaar, want de afgelopen twee weken is het rustiger en zijn er geen meldingen van overlast meer, zo laten betrokken partners weten.  Jongeren zelf toonden overigens begrip voor de harde aanpak.

De tientallen klachten kwamen van omwonenden (Prins Hendriklaan, Raadhuisplein en Piratenwijk), ondernemers, bezoekers en gebruikers van het Cultuurgebouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie