Nog geen oplossing voor huisvestingprobleem Voedselbank

29 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER De Voedselbank Haarlemmermeer weet nog steeds niet of zij na 1 juli een dak boven haar hoofd heeft en zo ja, waar. En dat terwijl het aantal gezinnen dat van de voedselbank gebruik maakt, fors is toegenomen. "Er moet echt snel zicht komen op een oplossing", aldus Hans de Bats, "want het is zo juli."

Ja, er zijn gesprekken met de wethouder en ja, hij weet dat er vanuit het raadhuis de nodige aandacht is voor de nijpende situatie waarin de Voedselbank Haarlemmermeer verkeert. Maar, zo benadrukt hij de ernst, zolang er nog geen nieuwe huisvesting is gevonden, blijft het voor de voedselbank nog even leven tussen hoop en vrees. Aldus Hans de Bats, voorzitter van de stichting Voedselbank.

Een aantal maanden geleden kreeg hij te horen dat de huidige huisvesting op het terrein van de AM Groep aan de Hoofdweg in Hoofddorp binnen een aantal maanden zou komen te vervallen. Om precies te zijn: per 1 juli 2016. Daarna zijn er nog wel twee weken om de boel te ontruimen, maar dan is het definitief over met de prachtige, en zeker qua huurprijs, niet dure locatie.

"Uiteraard hebben we dit nieuws breed bekend gemaakt. Want we moeten op korte termijn een ander onderkomen zien te vinden dat en betaalbaar is, en voldoet aan de wensen van de Voedsel- en Warenwet en groot genoeg is om al het materiaal op te kunnen slaan. En waar onze vrijwilligers hun werk kunnen doen."

Geen eenvoudige opgave dus en dat ook nog eens onder behoorlijke tijdsdruk. De Bats is dan ook blij met de toegezegde hulp van de gemeente, in dit geval via wethouder Reijnders. "Er is regelmatig overleg, maar dat heeft tot nu toe nog niet tot vervangende huisvesting geleid. We blijven hoopvol. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als er nu iemand opstaat die een locatie aanbiedt die aan alle voorwaarden voldoet."

Die noodzaak is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen, 'want als gevolg van een andere normering ('vertaal het maar met: de deur is groter geworden') is het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de voedselbank toegenomen met 20 procent. Die toename staat overigens haaks op het landelijk beeld. Dat laat een daling zien van 6 procent. "Dit betekent dus meer voedsel. Meer werk voor onze vrijwilligers. Nog meer druk op het vinden van leveranciers. Tel daar de onzekerheid van de huisvesting bij op. Niet echt een geruststellend vooruitzicht. Maar", klinkt het hoopvol, "we blijven ons inzetten voor de mensen die ons nodig hebben."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie