Botsende meningen tijdens referendumdebat

31 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Het was soms hard tegen hard gisteravond tijdens het theaterdebat van Forza! over het referendum van komende week over Oekraïne. De voor- en tegenstanders vlogen elkaar in het Oude Raadhuis dermate luidruchtig in de haren, dat zelfs gespreksleider Paul Meijer moeite had om de rust te laten weerkeren.

Vooraf waren de verhoudingen al helder: Kamerlid Joram van Klaveren (VNL), publicist Joost Niemöller en presentator Jan Roos (van Geenpeil) waren uitgesproken tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne. Tegenover hen zaten VVD-Kamerlid Han ten Broeke en D66-parlementariër Kees Verhoeven als voorstanders.

Gespreksleider Paul Meijer is natuurlijk een fervent Tegen-stemmer, zo laat hij als een soort James Bond in een filmpje weten. Daarom was medepresentator Mieke Fleur (oud-medewerkster Meeromroep) de enige neutrale persoon op het podium.

Jan Roos zette direct de toon van het debat door alle argumenten op te sommen waarom mensen volgende week tegen moeten stemmen. "Ik heb eigenlijk maar één argument gehoord waarom je voor zou moeten zijn en dat is dat er zoveel mooie vrouwen wonen in Oekraïne." Roos zorgde soms voor de kolderieke noot in het debat.

Jan Roos kreeg het naderhand nadrukkelijk aan de stok met D66'er Verhoeven en VVD'er Ten Broeke, die elkaar kennen van eerdere debatten. Het werd wel erg amicaal toen de debaters elkaar Jan, Kees en Han gingen noemen. De debattafel had soms veel weg van een luidruchtig huisgezin, waarbij de kinderen elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Pappie Paul Meijer wist ook geen raad met zijn schreeuwende 'kinderen'.

Joost Niemöller raadde alle voor-stemmers aan woensdag maar gewoon thuis te blijven. Het tegen-kamp gaat volgens hem toch winnen en als er dan geen 30 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus komt, kan het kabinet de uitslag van het referendum gewoon in de prullenbak gooien. Kees Verhoeven had felle kritiek op die opvatting. Volgens hem moet de uitkomst van volgende week serieus worden bekeken.

Het meest verrassende van de avond was misschien wel de komst naar het Oude Raadhuis van enkele tientallen jongeren uit Oekraïne, die op hun t-shirts duidelijk kenbaar maakten dat ze graag willen dat mensen woensdag voor het verdrag met hun vaderland stemmen. De Oekraïeners waren er op uitnodiging van D66'er Kees Verhoeven. Jan Roos twitterde later dat hij agressief is benaderd door de Oekraïeners.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie