'Alle daken Floriande vol zonnepanelen'

11 april 2016 om 00:00 Ondernemend

Sungevity stimuleert gebruik schone energie

HOOFDDORP Schone energie via zonnepanelen levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan een schoner milieu. Het is meteen een prima investering. Dat heeft Bram Schouten duidelijk gemaakt tijdens een door Sungevity georganiseerde informatieavond in de BSO van basisschool De Bosbouwers.

Schouten heeft sinds 2013 twaalf zonnepanelen op zijn dak en is daar heel tevreden over. Dan gaat het om de opbrengst en om de manier waarop Sungevity alles geregeld heeft. Hij treedt daarom graag op als buurtambassadeur voor Samen Solar Floriande om ook anderen enthousiast te maken voor en te informeren over zonnepanelen.

"Sungevity betaalt mij niet om hier te staan. Ik doe dit enkel en alleen omdat ik het leuk en belangrijk vind dat meer mensen overstappen naar schone energie van eigen dak. Dat is goed voor het milieu en - eerlijk is eerlijk - het kost niet teveel geld. Beter nog: door mijn geld op mijn dak te zetten, levert het meer op dan door het op de bank te zetten. Ik bespaar nu zo'n 45 euro netto per maand. Dat is toch een behoorlijk bedrag."

TERUGVERDIENEN Waarom hij zo'n drie jaar geleden voor Sungevity koos, heeft alles te maken met hun aanpak. "Ik had toen acht offertes opgevraagd. Van twee aanbieders moet ik nog steeds een reactie ontvangen. Sungevity reageerde snel en kon alles zonder huisbezoeken berekenen. Nu we drie jaar verder zijn, weet ik dat mijn terugverdientijd op 8,5 jaar ligt. Dat betekent dat ik nu al zo'n 30 procent van mijn systeem heb terugverdiend. Online kan ik de opbrengst bijhouden, maar ook Sungevity houdt dit nauwlettend in de gaten. Als er iets is, kan ik ze altijd bellen. Dat geeft wel vertrouwen."

Een andere spreker tijdens de informatieavond was Andrea van de Graaf. Zij is directeur van Tegenstroom die samen met corporatie Ymere probeert zoveel mogelijk zonnepanelen op huurwoningen geplaatst te krijgen. Met succes, want inmiddels zijn al 1052 huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Samen wekken zij jaarlijkse 2 miljoen kwh aan schone stroom op. "Wij willen allebei zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. Vandaar de samenwerking: zij zetten zich in voor koopwoningen, en wij voor de huurwoningen. Daar gaan we beiden vol voor!"

Lieneke Knuyt van zonnepanelenaanbieder Sungevity kon daar naadloos op aansluiten. Zij heeft samen met Hoofddorper Bram Schouten de buurtactie inclusief informatieavond opgezet. "We vinden het belangrijk om te investeren in duurzame buurten met veel geschikte daken. Daarom geven we collectieve korting aan alle overstappers in Hoofddorp en doneren we bij voldoende deelname een duurzaam lespakket aan basisschool de Bosbouwers."

WEINIG ONDERHOUD Installateur Raoul nam daarna vooral het technische deel voor zijn rekening. "Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. "Ze hebben een coating waardoor het vuil er afspoelt. Dit verschilt wel per gebied. Zo is hier in Haarlemmermeer de lucht wat vettiger vanwege de vliegtuigen en de grote wegen. Daarom is het raadzaam om eens in de paar jaar de zonnepanelen schoon te maken. Je kunt hiervoor een glazenwasser inschakelen. Die kan dat voor een bescheiden bedrag regelen."

Lieneke Knuyt tot slot: "We hebben al reacties gekregen, maar we kunnen ons voorstellen dat er meer mensen willen weten hoeveel zonnestroom op hun dak opgewekt kan worden. Sungevity maakt gratis en vrijblijvend een dakscan. Wie deze aanvraagt vóór 30 april indient, kan nog gebruik maken van collectieve korting."

Voor meer informatie: www.sungevity.nl/floriande. Directe vragen aan Bram Schouten kunnen naar a.schouten@quicknet.nl.

Foto-onderschrift: Bram Schouten: 'Ik ben dubbel zo blij met mijn zonnepanelen.'

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie