Ruud Lego houdt bouwsteenfestijn

21 april 2016 om 00:00 Algemeen

NIEUW-VENNEP Ruud Lego en Lego Ruud. Zo wordt de Venneper Ruud Woeltjes (60) door iedereen genoemd. Al vanaf de basisschool. De bouwsteentjes zijn z'n grootste passie, zijn z'n leven. Al 52 jaar lang verzamelt, ordent en bouwt hij dagelijks de mooiste creaties van Lego. Als oprichter van De Bouwsteen heeft hij het voor elkaar gekregen om 'Een festijn met bouwsteentjes' te organiseren in Nieuw-Vennep. Dit vindt plaats in het weekend van 15 en 16 mei in de Van Zantenhal.

Acht jaar was hij toen hij van Sinterklaas zijn eerste Lego-doosje kreeg. Een treintje. Hij was meteen verkocht. Voor zijn verjaardag, rapporten en voor feestdagen vroeg hij sindsdien altijd en aan iedereen Lego. De helft van zijn zakgeld mocht hij van zijn ouders besteden aan speelgoed. Dat speelgoed waren Lego-bouwsteentjes. En ook zijn spreekbeurten op school gingen over zijn favoriete onderwerp.

SYSTEEM-FREAK Inmiddels heeft Woeltjes meer dan 9 miljoen Lego-bouwsteentjes. Hij noemt zichzelf een systeem-freak. Hij heeft een speciale Lego-kamer en z'n zolder lijkt een waar Lego-museum. Ook tijdens hoogzomerdagen als velen erop uit trekken, is Woeltjes vele uren per dag te vinden op zijn zolder. Zonwering dicht, ventilator aan.

"Het is het mooiste en goedkoopste speelgoed dat er is. Je kunt het oneindig blijven gebruiken en het verslijt niet," legt Woeltjes uit. Hij heeft een hele database ontwikkelt waarin al zijn Lego-onderdelen zijn beschreven. De prijs, het aantal, de kleur en met een voorbeeld-plaatje erbij. Zijn Lego-vriend komt vrijwel elke zondag langs. Dan vertrekken ze samen naar de zolder om te bouwen en onderdelen uit te zoeken die allemaal keurig gesorteerd zijn in oneindig veel plastic bakjes.

SPANNING Wel zestig modulaire huizen heeft hij gebouwd, volledig ingericht. Een bank, een juwelier, een Engelse pub, een wassenbeeldenmuseum, hotels, de DE koffiebranderij, een Apple Store en Mac Donalds. Als beroepschauffeur reisde de fanaat vroeger door heel Europa en onderweg struinde hij overal Lego-onderdelen weg. "Als ik nu bepaalde onderdelen wil, dan zoek ik via Internet. Ik heb daar veel plezier in. Het hebben, de spanning… het zoeken."

Complete sets uit de winkel vindt Woeltjes niet langer meer interessant. "Daar kick ik niet meer op. Na 11 politiebureaus is het wel genoeg. Losse onderdelen, die zijn het leukst! Want met Lego kan je alles maken. Ik bouw graag naar eigen idee. Soms kom ik een gebouw tegen dat ik graag wil maken en dan koop ik daar de bouwinstructies van," zegt Woeltjes.

VRIJHEIDSBEELD Zijn vrouw Marga vindt de hobby van haar man wel best. "Ze vindt vooral mijn auto's mooi. Soms gaat ze met me mee naar een beurs. Maar ik heb met haar wel een afspraak gemaakt toen we hier kwamen wonen: geen Lego in de woonkamer." Uitzonderingen zijn de creaties van het Vrijheidsbeeld en het American State Building, die beneden pronken.

Tijdens het Festijn met Bouwsteentje zal Lego Ruud een aantal volledig ingerichte huizen tentoonstellen. Hij is al druk doende met de voorbereidingen. Alles keurig gesorteerd om vervoerd te worden. "Er zal nog een VW camper gebouwd worden en ook de vijf aanhangwagens daarvoor wil ik daar showen. En de sets die ik niet leuk meer vind, zal ik proberen te verkopen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie