CIOS-stagiair leert vrouw weer los te lopen

8 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

NIEUW-VENNEP De bekroning op zijn stagewerk. Vorige week werd Venneper Jeroen Zaaiman (22) door een vakjury uit drie genomineerden unaniem gekozen tot Nova Uitblinker 2016. Hij liep als fitnessinstructeur een jaar lang stage bij SportPlaza de Estafette. Daar leerde hij Marga Krul (51), die de aangeboren aandoening cerebrale parese heeft, zonder hulpmiddelen te lopen. Iets wat volgens Krul geen enkele fysiotherapeut na jaren oefenen gelukt was.

"Voor ons gevoel hadden we al gewonnen. We hebben samen het einddoel bereikt. Zelf weer kunnen opstaan uit een val en een stuk loslopen," zeggen Zaaiman en Krul eensgezind. "Voor mij is hij een echte topper!," vult Krul aan. "Hij bood me de veiligheid die ik zo nodig heb en gaf me vooral ook het vertrouwen in mijn lichaam terug."

OPLOSSINGEN Ruim een jaar geleden meldde de tweedejaars CIOS-student aan het Nova College zich bij SportPlaza de Estafette op zoek naar een stage-opdracht. Hij had een duidelijke drijfveer. "Ik wil mensen helpen met een beperking zodat ik creatiever kan worden met het geven van trainingen. Ik vind het belangrijk om in oplossingen te denken en dingen uit te vinden om samen zo ver mogelijk te komen."

Hij werd in contact gebracht met Krul, die vanaf haar geboorte beperkt wordt door spasticiteit. "Mijn verhoogde spierspanning belemmert me in mijn dagelijkse leven. Ik kon me tot dan alleen met een rollator voortbewegen." Er was meteen een klik. Vol overgave stortte de stagiair zich op zijn stageproject. Hij wilde alles weten over de medische achtergrond van Marga. En was vooral benieuwd naar haar mogelijkheden en de beperkingen waarmee zij leeft.

UITVOERBAAR "Ik heb het altijd fijn gevonden om anderen te kunnen helpen." Zaaiman kwam erachter dat Marga Krul als ze gevallen was niet zelf zomaar kon opstaan. En stel dat er brand zou uitbreken in haar huis…"Hij stelde een trainingsplan op en ging samen met haar intensief aan de slag in de fitnessruimte van De Estafette. Het plan werd geregeld aangepast. "Ik kan de oefeningen allemaal wel bedenken, maar deze moeten in de praktijk wel uitvoerbaar zijn met Marga's beperking. Veel oefenen, versterken van de spieren, uitvinden, motiveren en met elkaar communiceren. Uiteindelijk is het gelukt om Marga 50 meter te leren lopen zonder rollator."

Krul: "Jeroen's enthousiaste aanpak en positieve en persoonlijke benadering gaf mij veel zelfvertrouwen. Steeds weer ging het om het uitvinden. Het betekent veel voor me dat we dit hebben bereikt." Zaaiman vult aan: "We waren ook echt een team. Ik kan de oefeningen wel bedenken, maar Marga weet als geen ander hoe het voor haar voelt. Ik heb door de samenwerking met haar ook veel geleerd. We hebben elkaar geholpen."

Zaaiman mag als Uitblinker van het Nova-college 2016 door naar de landelijke MBO-scholen verkiezing in het najaar. En Krul vindt natuurlijk dat haar fitnessinstructeur die eer verdient. Ze gaat dan ook graag met hem mee als 'stage-object'. De stagiair weet het zeker: "Ik wil ook in de toekomst mensen met een beperking begeleiden om verder te komen in hun ontwikkeling."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie