Gastles Unicef maakt indruk

16 juni 2016 om 00:00 Nieuws

VIJFHUIZEN Het enthousiasme van de kinderen is groot. Hun kennis over wat er in de wereld gebeurt ook. Het maakt er de gastles van Unicef in beide groepen 6 van De Tweemaster alleen maar leuker op.

Dat vinden ook Anita Barker en Anne-Marie de Haas. Ze doen vrijwilligerswerk voor Unicef en zijn gecertificeerd om gastlessen te mogen geven. Deze dag leren zij middels een power point presentatie en filmpjes de leerlingen over kinderrechten en over het werk van Unicef wereldwijd. Wij zijn aanwezig bij de les van Anita die identiek is aan die van Anne-Marie.  Ze legt uit dat Unicef opkomt voor de rechten van het kind omdat elk kind het beste uit zichzelf moet kunnen halen en dat deze organisatie ook (nood)hulp biedt in landen waar dat nodig is. "Er is een kinderrechtenverdrag. Hoeveel rechten hebben kinderen?" vraagt Anita. De antwoorden lopen uiteen van 100 tot 300. Het blijken er 54 te zijn. "Ze zijn bedoeld om kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze krijgen waar ze recht op hebben. In ons land vinden we dat vanzelfsprekend, maar in andere landen is dat veel minder", legt Anita uit. Dan verschijnt een grote foto, gemaakt in een kamp in Irak. Twee meisjes van 5 jaar vullen het beeld. Ze zijn gevlucht uit Syrië, kijken met 'dode' ogen de boze wereld in. De verhalen komen los als Anita de kinderen vraagt waar de bijna acht miljoen kinderen die in het Midden-Oosten op de vlucht zijn, in de kampen mee te maken krijgen. Het Jeugdjournaal wordt goed gevolgd, zo blijkt. Slecht weer, weinig eten en water, geen school, geen privacy, verveling. Stuk voor stuk omstandigheden die door de kinderen aan de hand van voorbeelden worden genoemd. 

Beelden die tonen wat Unicef doet om kinderen te helpen zijn er ook. Veilige speelplekken, onderwijs, medicijnen, schoon water, inentingen. De interactieve les wordt afgesloten met een spel waarbij de groep aan de hand van een omschrijving de juiste woorden - ze hebben betrekking op vluchtelingen - moet zien te raden. "Het was top", zeggen de kinderen na afloop. Anne-Marie en Anita zeggen het ook. "Aandacht creëren voor het lot van kinderen over de hele wereld is heel belangrijk. Als mensen weten wat er speelt en wat er aan gedaan kan worden, zijn ze bereid zich in te zetten."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie