Afbeelding
Archief

Hoes: voortdurend op de hoogte van situatie op Schiphol na stroomstoring

4 mei 2018 om 19:20 lokaal

HOOFDDORP Burgemeester Onno Hoes is voortdurend op de hoogte gehouden van alle besluiten na de grote stroomstoring op Schiphol afgelopen weekend. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Afgelopen week was er nogal wat kritiek dat de burgemeester van Haarlemmermeer niet betrokken is geweest bij de crisisbestrijding op Schiphol. De fracties van Forza! en Onafhankelijk Liberaal Haarlemmermeer (OLH) stelden schriftelijke vragen. Die vragen worden pas na het meireces beantwoord.

De burgemeester heeft wel alle feiten tot nu toe op een rijtje gezet. Het besluit om de luchthaven af te sluiten is genomen voor de Commissie van Overleg (CVO), een actiecentrum op Schiphol dat bij een calamiteit of verstoring van de openbare orde bij elkaar komt.

De samenstelling van die commissie hangt af van hoe ernstig de situatie is. Afgelopen zondag waren er medewerkers van Schiphol en de Koninklijke Marechaussee (Kmar) in het actiecentrum. Burgemeester Hoes werd op de hoogte gesteld van de situatie door de adviseur openbare orde en veiligheid (AOV'er). Duizenden mensen stroomden Schiphol binnen, terwijl de incheckbalies niet werkten.

In de CVO viel daarop het besluit om alle vliegactiviteiten te staken. De marechaussee nam daarna de beslissing alle toegangswegen naar de luchthaven af te sluiten. De reden was dat er geen mens meer bij kon in de vertrekhal. De ernst van de situatie werd opgeschaald naar GRIP 2.

Burgemeester Hoes werd daarop opnieuw geïnformeerd door dezelfde AOV'er.  Hij is daarna voortdurend op de hoogte gehouden. Hoes schrijft in de brief aan de gemeenteraad begrip te hebben voor het snelle optreden van de marechaussee. De groeiende mensenmenigte in de vertrekhallen nam volgens hem risico´s met zich mee.

Hoes laat de vraag in het midden of de CVO en de marechaussee bevoegd waren om zelf te besluiten om bijvoorbeeld wegen af te sluiten of dat ze dit eerst aan hem als bevoegd gezag hadden moeten voorleggen. Dat moet volgens de burgemeester uit evaluaties blijken.

Tijdens een spoedoverleg afgelopen dinsdag is in elk geval over en weer waardering uitgesproken voor de manier waarop alle betrokkenen bij deze crisis de rust en veiligheid hebben weten te bewaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie