Summerschool Haarlemmermeer voor en door vluchtelingen groot succes

30 augustus 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Een aantal weken geleden werd VluchtelingenWerk benaderd door een aantal jonge statushouders die in de lesvrije maanden graag een zomerschool wilden opzetten. Doel is om nieuwe statushouders van de gemeente Haarlemmermeer voor te bereiden op het voortgezet onderwijs. VluchtelingenWerk vond dit een prachtig initiatief en is samen met welzijnsorganisatie MeerWaarde aan de slag gegaan om dit project te realiseren. Ook andere partijen werden bereid gevonden om te helpen, waaronder de Bibliotheek Haarlemmermeer met het ter beschikking stellen van leslokalen en materiaal en de Protestantse gemeente Abbenes en de Rotary afdeling Haarlemmermeerlanden die beiden een bedrag doneerden voor culturele activiteiten.

Gedurende zes weken kregen 27 leerlingen elke maandag en woensdag les in Nederlands, rekenen en maatschappijleer. Deze lessen werden voorbereid én gegeven door jonge statushouders met de hulp van een heuse professor. De kracht van dit project is dan ook gelijk duidelijk; van jonge statushouders voor jonge statushouders. De zomerschool is afgesloten met een presentatie van de leerlingen over hun herkomstland aan o.a. hun ouders, de gemeente en sponsoren in de Jopenkerk in Hoofddorp. Zij kregen daarom ook les in Powerpoint.  

Naast keihard aan de bak gaan was er ook ruimte voor ontspanning; elke vrijdag was gereserveerd voor (sport)activiteiten waarbij de leerlingen kennis maakte  met de Nederlandse cultuur. Ook hier reageerde het bedrijfsleven weer goed op; de activiteiten werden in de meeste gevallen gratis aangeboden of er gold een fikse korting. O.a. stond er een dagje Amsterdam gepland waarbij de leerlingen het NEMO Science Museum hebben bezocht, hebben zij meegedaan aan een Community Art project van De Kunstploeg waarbij zij hun favoriete gerecht gekleid hebben én is er gebowld.  

De zomerschool is inmiddels afgelopen en de behoefte aan extra scholing is hiermee hopelijk blootgelegd. De organisatie hoopt dan ook dat dit initiatief aanleiding geeft om in de toekomst kritisch te kijken naar het huidige aanbod van onderwijs aan statushouders!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie