'Ik voel me uitgekleed!'

22 september 2016 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP "Het liefst zet ik hem gewoon terug in mijn voortuin", begint kunstenaar Frans Ouwerkerk. In zijn atelier aan de JC Beetslaan laat de kunstenaar weten zich 'uitgekleed' te voelen. Al drie jaar lang ligt hij met de gemeente in de clinch over zijn 'Corvette project 2013'.

De koffie pruttelt in het bijgebouw, zoals de kunstenaar zijn atelier ook wel noemt. Zo af en toe loop hij even heen en weer naar het 'hoofdgebouw'. Daar staat de computer die even, nou ja even, opgestart moet worden. Sinds enkele maanden is Ouwerkerk ook actief op Facebook. "En dat had meteen effect", lacht de kunstenaar. "Ik was niet zo digitaal, maar ik moet zeggen, er gaat een wereld voor je open. Het is ook een manier om kunst te delen."

Al een aantal weken is er een petitie gaande op petities.nl: 'Laat kunstenaar Frans Ouwerkerk zijn Golden Art Corvette exposeren'. "Al 3 jaar wacht ik op een expositieplek in de gemeente Haarlemmermeer", gaat Ouwerkerk verder. "Nog steeds is er geen expositieruimte voor mijn 'Corvette project 2013'. Dit ondanks toezeggingen van een aantal ambtenaren."

Inmiddels is de koffie klaar en de computer opgestart en laat hij zijn 'kunst' op Facebook zien. Ouwerkerk is een non-conformist, iemand die zich niet wil aanpassen aan algemeen geldende omgangs- en gedragsvormen. "Maar als ik vandaag een rekening krijg van de gemeente, is deze morgen betaald! Laten zij dan nu ook eens met wat concreets komen. Ik ben de gemeente inmiddels wel een beetje zat. Ik voel me uitgekleed."

Ouwerkerk wil met zijn kunst passanten uit hun dagelijkse sleur trekken. Zijn 'Corvette project 2013' past daar volgens hem juist heel goed in. "In die paar dagen dat hij in mijn voortuin stond geëxposeerd stopten passanten af en aan om een foto te maken. Dat is voor mij de mooiste beloning! Maar ik geef niet op, ik wil mijn Corvette ergens in Haarlemmermeer exposeren", besluit hij lachend.

In een reactie laat de gemeente weten wel degelijk contact te hebben gehad - eind vorige jaar nog - met Ouwerkerk. Ze laten weten opnieuw het gesprek aan te gaan met de kunstenaar. Ook over het moeten verwijderen van zijn bouwwerk is de gemeente helder, bouwwerken boven 1 meter mogen aldus het bestemmingsplan niet in de voortuin.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie