Het vertrouwen in huizenmarkt zet door

28 september 2016 om 00:00 Zakelijk

Désirée van Ommen

HAARLEMMERMEER De huizenverkoop zit volop in de lift. Nadat jarenlang de huizenmarkt op slot zat door de crisis, is nu een positieve ontwikkeling merkbaar. "En de Haarlemmermeer is na steden als Amsterdam en Haarlem trendsettend als het gaat om huizenprijsstijging en omloopsnelheid", volgens Arnoud Muller.

In de Haarlemmermeer is veel economische bedrijvigheid. Als de economie in een opwaartse spiraal zit, dan is dat hier sneller merkbaar dan in de rest van Nederland. Muller: "Er is hier veel instroom van expats uit Japan en China momenteel. Dat komt onder andere door de nabijheid van Schiphol. Sinds een jaar worden er veel meer huizen dan de jaren ervoor verkocht in de Haarlemmermeer. Er zijn steeds meer kopers voor minder beschikbare huizen, wat de prijs opdrijft. Er is nu een structureel tekort van alle huizen tot 225.000 euro . En ook naar huizen tot 300.000 is meer vraag dan aanbod."

LANDELIJK "Door de vergrijzing in de Haarlemmermeer zien we veel 60-plussers die kleiner willen gaan wonen. De 2,3- en 4-kamer appartementen zijn erg gewild in het centrum. Er zijn goede voorzieningen, een mooi winkelcentrum, steeds meer restaurants waar je goed kunt eten, medische voorzieningen. En met R-net , voorheen de Zuidangent, ben je snel in Haarlem en Amsterdam."

Ook komen er veel Amsterdammers hierheen die een woning zoeken in het segment tot 300.000 euro. De woningen in Amsterdam zijn vaak opknaphuizen, terwijl je hier voor hetzelfde bedrag een kant-en-klare woning hebt. De gemiddelde huizenprijs ligt rond de 250.000 euro voor een eengezinswoning met tuin in de Haarlemmermeer. Dat is een stijging van 6 tot 7 procent in vergelijking met één jaar geleden. Het consumentenvertrouwen herstelt zich en daardoor maken mensen nu eerder een stap op de huizenmarkt. Daar komt bij dat de 10-jaars rente op 1,9 procent staat en dat is historisch laag. Bovendien zijn de woningen nog steeds goed betaalbaar. "Vooral veel Amsterdammers hebben we als klant. Zij vinden de landelijke en gemoedelijke omgeving hier prachtig."

TWEE MAANDEN Een huis dat vijf jaar geleden ruim een jaar te koop stond voordat het verkocht werd, heeft nu vaak al binnen twee maanden een nieuwe eigenaar. "De snelheid van het verkoopproces is enorm toegenomen."

De vraagprijzen van de twee-onder-een kappers, geschakelde woningen en vrijstaande huizen zijn sinds 2009 met twintig procent gedaald, weet Muller. "Maar er zijn steeds minder mensen die een huis hebben dat onder water staat. Het aantal lijkt gehalveerd te zijn. Er wordt steeds meer afgelost en de banken maken het ook steeds gemakkelijker te lenen. Vanaf januari wordt het voor twee-verdieners makkelijker om financiering te krijgen. En ook is de verwachting dat de rente nog verder daalt."

Volgens Muller heeft de consument een voorkeur voor de duurdere wijken zoals Floriande, Arnolduspark en het nieuwe Tudorpark. Het is een schitterende en goede bouw in een parkachtige omgeving die aanspreekt. "Hoe recenter de bouw van een woning is, hoe meer geliefd deze woning zal zijn. Prijzen van nieuwbouwwoningen zijn doorgaans ook hoger dan van oudere woningen."

VERGELIJKEN ERA Hoofddorp neemt zaterdag deel aan de Open Huizen Route in de Haarlemmermeer. "Veel mensen kunnen zo in korte tijd vier tot vijf huizen op een dag bekijken. Partners komen in het weekend vaker samen dan doordeweeks wat tot meer beslissingen leidt. Een ander voordeel is dat ze de woningen zo goed kunnen vergelijken.`

Tot slot heeft Muller nog een aantal tips voor mensen die overwegen om hun huis in de verkoop te doen. "Zorg voor overzichtelijkheid in huis, zet persoonlijke dingen uit het zicht en een boeket bloemen maakt de woning aantrekkelijker. Frisse tinten spreken het meest aan en zorg voor een schoon gevoel en goed onderhoud zoals goed schilderwerk. Geïnteresseerden knappen af op keukenapparatuur die kapot is. Soms is het nodig om schrootjes te verwijderen, de vloerbedekking eruit te halen of de woning te schilderen of een dakraam te laten plaatsen op zolder. Een lichte zolder spreekt nu eenmaal meer aan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie