Openingsconcert Cruquiusconcerten met topvioliste Birthe Blom en pianist Daniël Kramer

29 september 2016 om 00:00 Activiteiten

Met trots presenteren wij u ons openingsconcert (zaterdag 8 oktober a.s.) van het CruquiusConcerten seizoen 2016 - 2017 met de topmusici Birthe Blom (viool) en Daniël Kramer (piano). Zij spelen een prachtig gevarieerd programma met werken van de componisten Beethoven, Poulenc, Debussy, Szymanovsky en Ravel.

Op 13-jarige leeftijd werd Birthe Blom toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde ze bij Jan Repko en Lex Korff de Gidts. Daarnaast volgde Birthe geregeld lessen bij Herman Krebbers. Bij haar ontwikkeling werd Birthe tijdens haar opleiding aan het Conservatorium in Amsterdam extra begeleid door de Voorziening van Excellerende Jonge Musici, een gesubsidieerde ondersteuning voor bijzonder talentvolle studenten.

Door een internationale jury werd zij als enige violiste van het Conservatorium van Amsterdam toegelaten tot het Fonds voor Jonge Meesters, dat ondersteuning gaf in de vorm van extra faciliteiten.

Vanaf 2004 studeerde zij in Zwitserland aan het Conservatoire de Lausanne bij de wereldberoemde violist Pierre Amoyal. In 2007 heeft zij daar cum laude en eindcijfer 10 haar Diplôme de Soliste behaald. Birthe vervolgde haar opleiding aan het Conservatoire de Lausanne als postgradstudente. In 2009 sloot zij deze tweejarige opleiding af, opnieuw met een unaniem toegekend eindcijfer 10 en cum laude.

Birthe kreeg gelegenheid veel recitals te geven in ons land, elf andere Europese landen en Japan. Zij mocht daarbij samenwerken met dirigenten als Jurjen Hempel, Herve Klopfenstein, Martin Panteleev, Walter Proost, Petri Sakari, Jan Stulen en Jaap van Zweden.

Zij speelde o.a. meermaals solo in de Grote en recitals in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam, in andere grote concertzalen in Nederland en in vele zalen in het buitenland waaronder de Hermitage in St. Petersburg, het Mozarteum in Salzburg en de Opera van Lausanne. Sinds september 2013 is zij aangenomen als plaatsvervangend 1e concertmeester van l'Orchestre Philharmonique de Monte Carlo.

Daniël Kramer geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist en is veelvuldig te horen op binnen- en buitenlandse podia.

Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon AustbØ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning.

Verder hebben ontmoetingen met bv. Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer hem gevormd.

Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega's van naam, zoals Nobuko Imai en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. Het Residentie orkest, de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Peter Eötvös, het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers en het njo o.l.v. Reinbert de Leeuw.

Daniël is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja, Antonio Pappano en Nicolai Znaider.

Dit concert komt tot stand in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF). Birthe bespeelt de ex-Paul Godwin Stradivarius en de Sartorystrijkstok van Herman Krebbers haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Birthe en Daniël spelen:

•Beethoven sonate 8 in G groot

•Poulenc sonate voor viool en piano

•Debussy images uit boek 2

•Szymanovsky Roxanna's song

•Ravel sonate voor viool en piano

Het openingsconcert van dit seizoen is op zaterdag 8 oktober a.s. om 20.15 uur in Museum de Cruquius, waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn..

Kaarten zijn verkrijgbaar via onze website www.CruquiusConcerten.nl of via de kassa van schouwburg de Meerse 023 5563707. De toegangsprijs voor alle concerten is € 22,50 (incl. pauzeconsumptie).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie