Meerderheid raad steunt plan Etta Palmstraat

30 september 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het plan om de voormalige GGZ-panden aan de Etta Palmstraat in Hoofddorp aan te kopen voor huisvesting van spoedzoekers en statushouders. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de raad.

Voorafgaand aan de politieke discussie deden zeven bewoners uit de omgeving van het pand een dringend beroep op de gemeenteraad om niet akkoord te gaan. De tegenstanders zijn bang voor overlast.

Bewoner Bert Broekhof was zelfs in de veronderstelling dat er een AZC in zijn straat gaat komen, maar hij werd gecorrigeerd door voorzitter Agnita Bok die hem duidelijk maakte dat het om vluchtelingen gaat die inmiddels een verblijfsvergunning hebben. Niettemin was de bewoner bang dat zijn woning enorm in waarde daalt.

Bewoonster Suzanne van Bokhoven vertelde dat zij bewust uit Israel is vertrokken om de onrust te vermijden. Ze zei er niet blij mee te zijn als joodse vrouw nu vermoedelijk in de buurt van alleenstaande moslimmannen te komen wonen.

Forza!-raadslid Michel van Dijk vond dat de gevoelens uit de buurt serieus moeten worden genomen en dat het plan van tafel moet. Zijn betoog wekte ergernis bij PvdA-raadslid Mieke Booij, die benadrukte dat het juist Van Dijk is geweest die het college nog niet zo lang geleden heeft aangespoord om meer te doen voor spoedzoekers.

Hoewel meer fracties problemen hadden met de gevolgde procedure en de informatievoorziening aan de betrokken bewoners werd het doel van het project toch erg belangrijk gevonden. CDA-raadslid Herman Koning zei dat het algemeen belang soms boven het individueel belang van mensen moet gaan, hoe begrijpelijk hun zorgen ook zijn.

Wethouder Tom Horn van Wonen zei nog maar eens dat de nood hoog is in Haarlemmermeer, zowel voor het huisvesten van urgent woningzoekenden als van statushouders. Horn heeft recent een gesprek gehad met een Noord-Hollandse gedeputeerde die hem op het hart heeft gedrukt om veel meer statushouders aan woonruimte te helpen. Lukt dat niet dan loopt de gemeente het risico vele duizenden euro's te moeten betalen aan de rijksoverheid.

De gemeenteraad stemt volgende week over het voorstel om de panden aan de Etta Palmstraat aan te kopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie