Kunstlijn ook in het Fort bij Vijfhuizen

31 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

Tijdens de Kunstlijn 2016 is het Fort bij Vijfhuizen op zaterdag 5 en zondag 6 november gratis te bezoeken. Te zien zijn de tentoonstelling Nagekomen Oorlogsberichten van Luuk Wilmering en in de Genieloods kunstmatige lichtobjecten van Fischer & de Beijer.

Nagekomen Oorlogsberichten is een onderzoek van een zoon, Luuk Wilmering, naar de militaire geschiedenis van zijn vader. Hij raadpleegde diverse archieven, bezocht oorlogsmusea, speurde naar militaire verslagen en sprak hoogbejaarde oud-Indiëgangers. De foto's die hij nam in de musea, tezamen met gevonden documenten en eigen herinneringen, vormen de installatie Nagekomen Oorlogsberichten. De speculatieve tentoonstelling onthult een zeer persoonlijke geschiedenis, en spreekt tegelijkertijd gedeelde herinneringen en ervaringen van veteranenkinderen aan.

In het werk van Fischer & de Beijer heeft vorm en functie een twijfelachtige status. Kenmerkend voor het werk van Fischer & de Beijer zijn de ongebruikelijke materialen die zij in hun werk toepassen. Zo maken zij veel gebruik van materiaal dat zij zelf hebben ontwikkeld. Opmerkelijk aan dit materiaal is de duidelijke transformatie van relatief goedkope, synthetische grondstoffen, naar een nieuw materiaal dat onmiddellijk associaties oproept met kostbare en meer natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld kristallen, metalen en mineralen.

Tevens is er een parallel tentoonstelling Stellingname in het Provinciehuis te Haarlem. Naar aanleiding van de viering van 20 jaar Werelderfgoed status van de Stelling van Amsterdam is een tentoonstelling samengesteld in het Provinciehuis Welgelegen te Haarlem met werk van hedendaagse kunstenaars.  

Dit najaar maakt de Britse kunstenaar Jacob Dwyer (UK, 1988) een videowerk geïnspireerd door zijn recente verblijf op het fort. Het werk wordt opgenomen in de kunstcollectie van Fort bij Vijfhuizen en is vanaf 5 november te zien als bruikleen in de tentoonstelling Stellingname. 

Het Fort bij Vijfhuizen is op 5 en 6 november geopend van 10.00-17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie