OPTICIEN VAN DEN HEEVER: HOOFDDORPERS ZONDER BRIL GEVAAR VOOR VERKEERSVEILIGHEID

8 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Meer dan de helft van de automobilisten is wel eens in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht gekomen vanwege slecht of verminderd zicht. Bij een op de tien verkeersdeelnemers kwam dit omdat zij hun bril of contactlenzen niet droegen. Nu veel forenzen door de start van de wintertijd weer dagelijks in het donker van en naar huis rijden is het onverantwoordelijk als automobilisten zonder hun noodzakelijke bril de weg op gaan, waarschuwt opticien Elize van den Heever van Specsavers Hoofddorp.

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat een kwart van de brildragende automobilisten zonder bril of contactlenzen achter het stuur kruipt en daarmee bewust of onbewust gevaarlijke situaties voor zichzelf en andere weggebruikers riskeert. Bovendien lijkt het erop dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders de wettelijk verplichte gezichtsscherpte voor verkeersdeelnemers niet navolgt.

Van den Heever: "Automobilisten zijn verplicht om met beide ogen tenminste een scherpte te hebben van 5/10 (0,5). Is de gezichtssterkte minder, al bij -0,75, dan moeten zij dit corrigeren met een bril of lenzen. Doen zij dit niet dan riskeren ze niet alleen een ongeval, maar kunnen zij ook aansprakelijk zijn voor het in gevaar brengen van anderen."

Vaker testen

In samenwerking met de ANWB liet Specsavers consumenten op een testcircuit ervaren wat er gebeurt wanneer zij zonder bril achter het stuur kruipen. Uit deze testen komt onder meer naar voren dat er bij het niet dragen van een bril in verkeerssituaties nadrukkelijk sprake is van een verminderd reactievermogen. Van den Heever: "Het verplichte gebruik van autogordels en strikte wetgeving en handhaving rondom gebruik van alcohol en smartphones achter het stuur zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld als het gaat om de bevordering van de verkeersveiligheid. Opvallend genoeg wordt het belang van goed zicht over het hoofd gezien. In de meeste Europese landen is het niet eens verplicht om je ogen te laten testen bij het verlengen van een rijbewijs. Dat is ronduit zorgwekkend. Wij adviseren automobilisten minimaal eens per twee jaar een professionele oogmeting te ondergaan bij een opticien."

Voor meer informatie: www.specsavers.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie