Nog veel vragen over plannen nieuw raadhuis

11 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad heeft het jongste plan van het college voor een sterk vernieuwd raadhuis plus een nieuw werkhuis voor ambtenaren niet direct omarmd. De raadsfracties hadden nog vele kritische vragen en sommige partijen vroegen zich af of er niet beter een geheel nieuw raadhuis kan worden gebouwd.

Het college heeft voorgesteld het huidige raadhuis voor een groot deel af te breken en te vervangen door een nieuw gebouw dat aan alle eisen van duurzaamheid voldoet. De voorgevel en de raadzaal blijven in deze variant behouden. Sommige partijen in de raad hikken aan tegen de verwachte kosten van 19 miljoen euro.

Het CDA overweegt met een motie te komen om dat bedrag flink te matigen, zei raadslid Herman Koning donderdag tijdens het debat. Volgens hem zijn er aanzienlijke besparingen mogelijk. Wethouder Tom Horn van Bedrijfsvoering zegde toe met een brief te komen over hoe het college precies aan het bedrag van 19 miljoen gekomen is.

Er was meer kritiek in de raad. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers was niet enthousiast over het plan om de publieksbalies van de gemeente in het Cultuurgebouw onder te brengen. Volgens hem horen die balies gewoon in het raadhuis thuis.

Fracties waren ook niet erg te spreken over de opsplitsing van gemeentelijke gebouwen. Volgens Anneke van der Veer heeft dat straks vooral het 'heen en weer lopen van ambtenaren' tot gevolg. Dat kan volgens velen veel doelmatiger.

Meerdere partijen toonden zich ook voorstander van een compleet nieuw raadhuis in plaats van een deel van het bestaande raadhuis behouden. Fractievoorzitter Anneke van der Helm van de CDVP sprak over een 'spuuglelijk gebouw' dat niet hoeft te worden gespaard. Zij kreeg bijval van fracties als D66, Forza! En ChristenUnie-SGP die ook meenden dat nieuwbouw veel goedkoper is dan renovatie in combinatie met een nieuw Werkhuis.

Het totale plan gaat naar verwachting 32 miljoen euro kosten. Dat is fors minder dan de 52 miljoen uit een eerder plan. De gemeenteraad toonde zich daar wel tevreden over, maar dat was ook het enige. Wethouder Horn verwacht in juni of juli volgend jaar met een uitgewerkt plan te komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie