Raadslid Jhinnoe doet verslag vanuit Cebu

14 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

CEBU CITY Vrijdag is er een delegatie vanuit Haarlemmermeer vertrokken naar de zustergemeente Cebu City op de Filippijnen. Onder hen is ook D66-raadslid John Jhinnoe. Vanuit Cebu doet hij voor HCnieuws.nl regelmatig verslag. Hierbij zijn eerste bijdrage:

De eerste dag was enerzijds de dag van hoe komen we de jetlag door en anderzijds mijn ontmoeting met de hartelijkheid van het land. Bij aankomst op het vliegveld van Cebu City maken wij kennis met de mensen die ons een week lang aan de hand meenemen. Allervriendelijkst en 24/7 bereikbaar voor wat dan ook.

Vanuit het vliegveld naar het hotel merk je op dat Cebu niet zomaar een zustergemeente is. Aan de ene kant zien we nieuwe moderne gebouwen ontstaan en 2 meter verderop bouwvallige pandjes, opgebouwd uit hout, waarvan je denkt, oeps woont daar nog iemand? En kan dat wel?

Maar ook het besef dat Cebu City een stad is met 1.2 miljoen inwoners. Die van A naar B forensen, een stad die het verkeer niet kan verwerken. Er wordt dan ook veelvuldig er op los getoeterd! En regels zullen er vast wel zijn, maar zo ontdekten wij vandaag dat het oversteken bij een zebrapad geen enkele garantie biedt dat het verkeer ook daadwerkelijk voor je stopt. Oftewel een uitdaging die je maar niet al te vaak moet aangaan als je leven je nog lief is.

De eerste dag stond ook in het teken van een kennismaking met de burgemeester en enkele raadsleden. De meeste indruk maakte nog wel de vrouw van de burgemeester, in mijn beleving een type alla onze Maxima. Hartelijke woorden en verbindend. Zij benadrukte de speciale band tussen Cebu en Haarlemmermeer. Een band die volgend jaar 25 jaar zal bestaan. Een heugelijk moment waarbij we nu al kunnen constateren dat we heel veel van elkaar hebben geleerd en er nog voldoende uitdagingen in het verschiet liggen.

Dit onderonsje van 'bestuurders' werd opgesierd met muziek en dans van een wel heel bijzondere groep pubers. Jongelui, veelal vanuit de krottenwijken van Cebu, waarvan de ouders onvoldoende geld hebben om hen naar school te sturen. Het zijn zogenaamde NA scholars. Een project, waarbij zij onderwijs krijgen en daardoor een beter perspectief voor de toekomst.

Dag twee stond in het teken van een bezoek aan de Emergency Rescue Unit Foundation. Dit is een brandweer- en ambulancedienst die al ruim 20 jaar door de vriendschapsband wordt ondersteund. Dat zie je eigenlijk al meteen als je de nieuwe kazerne oprijdt, brandweerauto's en ambulances met het logo van de veiligheidsregio Haarlemmermeer sieren het terrein.. De vrijwilligers van ERUF worden ook regelmatig getraind door professionals van de veiligheidsregio Kennemerland (waarvan Haarlemmermeer onderdeel is). Ook dit keer waren er drie brandweermannen, van Haarlem en Haarlemmermeer, afgereisd om in de tropische hitte een groep enthousiaste vrijwilligers de knepen van het vak te leren.

Doordat Cebu helaas ook met enige regelmaat wordt opgeschrikt door een typhoon of aardbeving, zorgt ERUF er ook voor dat de bevolking is voorbereid op een ramp van een aanzienlijke omvang. Zo heeft bijna elk dorp of wijk iemand die is opgeleid bij ERUF. Ook is elke wijkcentrum uitgerust met eerste hulp redmiddelen. De middag werd afgesloten met een succesvolle grootscheepse oefening, waarbij ook lokale burgers (jong en oud) waren betrokken.

Nu naar bed en morgen weer vroeg op, voor een bezoek aan projecten met als motto schoon en veilig drinkwater.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie