"Een beetje angst houdt je levend"

16 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Abbeneser leidt

internationale duikexpeditie

naar gezonken zusterschip

van Titanic

Desiree van Ommen

ABBENES - Door zijn fascinatie op jonge leeftijd voor de onderwaterwereld van 'Flipper de Dolfijn' en 'Thunderbirds' wilde Pim van der Horst (52) het leven onderwater zelf ontdekken. Zijn passie leidt hem naar de meest exotische bestemmingen en ongekende diepten, waar nog weinig anderen zijn geweest. En als expeditieleider leidde hij vorige maand zeer succesvol een Internationale duikexpeditie naar het wrak van de Britannic, het zusterschip van de Titanic. Een unicum. "Het is de Mount Everest onder wrakken," aldus Van der Horst.

In 2008 vestigt hij een wereldrecord als diepste wrakduiker tot dan toe in het Italiaanse Lago Maggiori op 240 meter diepte. Bijna ging het mis. "Diep duiken is soms als een Russische roulette. Je moet wel de goede mentaliteit hebben om vol te houden en door te gaan. Een beetje angst houdt je ook levend". Het record is nog steeds niet gebroken.

OORLOGSGRAF Drie jaar lang heeft de Abbeneser alles in het werk gesteld om een vergunning te krijgen van Griekenland om naar het wrak te mogen duiken op 120 meer diepte. Het is nu 100 jaar geleden dat de Britannic zonk in de buurt van het eilandje Kea door een torpedo van een Duitse onderzeeër (U-boot). Het wrak wordt door de Griekse autoriteiten, net als de Akropolis, beschouwd als cultureel erfgoed en daarom goed beschermd. Het is tevens een oorlogsgraf. Zonder toestemming naar het wrak duiken is strafbaar.

De Britannic is een bekend scheepswrak en een kopie van de cruiseschepen Titanic en Olympic. Opvallend genoeg liggen alle drie de schepen op de zeebodem. De wildste speculaties en complot theorieën doen de ronde. Want hoe toevallig kan dat nou zijn? De Britannic zou een spannend decor vormen voor een bioscoopfilm, volgens Van der Horst. Vanuit een onderzeeër zijn ook beelden hiervoor gemaakt.

EXPERT Van der Horst leidt vaker avontuurlijke duikexpedities naar verre en soms ook gevaarlijke bestemmingen zoals Libanon. Tijdens zijn studententijd in Tilburg werd hij lid van een studentenduikvereniging en sindsdien is hij besmet met het duikvirus. Toen het technisch duiken in opkomst was, was hij meteen verkocht. Dit gaf hem veel meer uitdaging dan het recreatief duiken. Hij reisde de wereld rond voor zijn technische duikopleiding. In Nederland waren er geen trainers om hem op te leiden. Inmiddels is hij de grote drijvende kracht vanuit Abbenes achter Pim's Tekdiving PTD en leidt hij wereldwijd technisch duikers op. Hij is bovendien een expert op het gebied van wrakduiken. "Ik hou van wrakschepen en de historie ervan."

VOLDOENDE STOPPEN "Technische duikers duiken naar enorme dieptes en kunnen ook diepe grotten in. Zij hebben daar speciaal geavanceerde apparatuur voor. Ze ademen geen zuurstof in uit gewone duikflessen, maar een zelf samengesteld mengsel van helium, zuurstof en stikstof uit zogenaamde rebreathers, waardoor ze langer en dieper onderwater kunnen." Aan de Britannic-expeditie namen 12 duikers deel afkomstig uit 9 verschillende landen. Een hele organisatie en verantwoordelijkheid volgens Van der Horst om alles in goede banen te leiden. "Toen we doken naar het wrak gingen we in 10 minuten naar beneden, maar het duurt vervolgens 3 ½ uur om weer boven te komen. Het is belangrijk als je weer naar boven gaat voldoende te stoppen om te voorkomen dat er belletjes in je bloed komen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Duiken is risicovol. Je moet gezond zijn, fysiek sterk en altijd alert blijven. Je hebt als duiker snel zo'n honderd kilo op je rug. Ook niet in paniek raken als iets misgaat. Ben je wel in paniek dan betekent dat meestal einde oefening."

ADRENALINEKICK Volgens Van der Horst is het altijd afwachten wat je aantreft bij een wrak. De eerste duik naar beneden is het meest spannende en geeft de grootste adrenalinekick. "Wij hadden geluk bij de Britannic. Het weer zat mee en het zicht was goed. We hebben vier duiken naar beneden gemaakt. Vanuit de Griekse overheid was een auditor op onze boot aanwezig om alles in de gaten te houden. De Britannic was een van de meest indrukwekkende wrakken die ik heb gezien! We hebben meer dan 3000 foto-opnamen gemaakt en ook de badkamer van de kapitein gevonden."

Er zijn deskundigen die het vergaan van de Britannic bestuderen. Sinds de expeditie wordt Van der Horst nu ook wereldwijd geraadpleegd als het gaat om de Britannic. Hij onderhoudt zelf ook contact met het Titanic museum in Duitsland.

"Het wrak is zo enorm groot dat ik er nog wel een jaar zou kunnen rondzwemmen," aldus de duiker die graag de grenzen van het bijna onmogelijke opzoekt. Hij is nu alweer drukdoende met de voorbereidingen voor een nieuwe expeditie naar Kea volgend jaar. Want duiken in de Vinkeveense plassen - het diepste water in ons land - op 50 meter diepte biedt hem te weinig uitdaging. Van der Horst vertoeft gemiddeld drie maanden per jaar in het buitenland. Behalve een nieuwe expeditie naar de Britannic staan ook de wateren rondom Rusland en Zuid-Afrika op zijn programma.

Meer info: www.tekdiving.nl of www.dirrebeather.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie